Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland överväger att bojkotta OS

Rysslands olympiska kommittés huvudkontor i Moskva.
Rysslands olympiska kommittés huvudkontor i Moskva. Rysslands olympiska kommittés huvudkontor i Moskva. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV olympiska vinterspelen

Efter IOK:s beslut uppmanar flera dumaledamöter till bojkott av vinter-OS. Ryska idrottsledare vill istället att idrottarna själva ska få avgöra.

Den ryska dumans vice-talman tog direkt upp en möjlig bojkott efter IOK:s beslut att Ryssland stoppas från vinter-OS.

– Jag anser att beslutet är en förnedring för vårt land och att den bästa utvägen för oss är att bojkotta hela OS, sade vice-talman Igor Lebedev.

Han fick flankstöd av dumans andra vice-talman.

– Den här politiken att förfölja ryska idrottare eftersträvar enbart att förnedra Ryssland och vårt folk, sade Ivan Melnikov. Jag anser att vi inte bör delta under neutral flagga.

Även president Vladimir Putin har tidigare sagt att det är förnedrande att tvingas delta under neutral flagg. Enligt vissa uppgifter meddelar presidenten sin åsikt om IOK:s beslut först imorgon onsdag.

Idrottarna bestämmer själva

Många ryska idrottsledare håller inte med politikerna i duman.

– Jag anser att varje idrottare som har en chans att delta måste få bestämma själv, sade Jelena Välbe som leder det ryska skidförbundet.

Även andra ledare för olika förbund är av samma åsikt. Förbunden lovar hjälpa de idrottare som vill delta.

De ryska idrottare som har en trovärdig dopningshistoria kan få delta i OS. IOK sätter upp en särskild kommission som bestämmer i varje fall.

En station där idrottare testas för doping under de olympiska spelen i Sochi.
En station där idrottare testas för doping under de olympiska spelen i Sochi. En station där idrottare testas för doping under de olympiska spelen i Sochi. Bild: EPA-EFE/HENDRIK SCHMIDT olympiska vinterspelen

Idrottarna skulle tävla i dräkter med den olympiska rörelsens symboler. Istället för den ryska nationalsången spelas den olympiska sången.

Den ryska publiken blir utan tv-bilder från OS. Den ryska statliga teven meddelade ikväll att den inte tänker sända från vinter-OS

Rysslands olympiska kommitté behandlar ärendet på sitt möte nästa vecka tisdag.

Läs mera:

IOK:s besked: Ryssland stoppas från OS

Rysslands olympiska kommitté portas från vinter-OS i Sydkorea men enskilda idrottare kan få tävla under neutral flagg. Det beskedet gick Internationella olympiska kommittén ut med på tisdagen.