Hoppa till huvudinnehåll

Sjöström fick andra Bragdguldet

Sarah Sjöström, VM, december 2015.
Sarah Sjöström fick Bragdguldet i år. Sarah Sjöström, VM, december 2015. Bild: EPA / All Over Press sarah sjöström

Tre guld, ett silver och två världsrekord på VM. Fyra världsrekord och totalseger i världscupen. De osannolika framgångarna gjorde att Sarah Sjöström tog ett simtag in bland svensk idrotts största – som dubbel bragdmedaljör.

– Det här året har varit helt galet, säger hon.

Bara 24 år gammal är den svenska simstjärnan tillsammans med Anja Pärson, Ingemar Stenmark och Björn Borg de enda som vunnit Bragdguldet två gånger individuellt. Sjöström fick svensk idrotts mest prestigefyllda pris även 2015.

"För historisk guldjakt och unik rekordslakt i en serie särklassiga bragder", står det i Bragdnämndens motivering.

För att tilldelas medaljen en andra gång ska man anses stå i särklass, och Sjöströms VM i Budapest i somras var också osannolikt bra.

– Jätteroligt, jag hörde faktiskt någon skrika "ja" i rummet bredvid. Vad roligt, superhärligt, säger Sarah Sjöström när hon precis har fått beskedet.

– Det har verkligen varit mitt bästa år hittills i min karriär, vilket känns helt sjukt eftersom det var ett OS förra året som var sjukt framgångsrikt. Men det här året har varit helt galet.

Bytte teknik

Världens vassaste fjäril – hon vann både 50 och 100 meter fjäril för andra världsmästerskapet i rad – slog den här gången också till i frisim.

Hon fick nöja sig med silver på 100 meter frisim, men tog revansch på halva distansen.

– Jag är nöjd med att jag kunde komma tillbaka efter VM-silvret, det är lite sjukt att man kan vara lite butter över ett VM-silver, men det var jag. Att jag kunde ladda om och vinna 50 frisim på nytt världsrekord, det är jag väldigt nöjd med.

Det var Sjöströms första VM-titel i långbana i det simsätt som hon fokuserat på efter OS-succén på 100 meter fjäril i Rio de Janeiro.

Tillsammans med nye tränaren Johan Wallberg bytte hon frisimsteknik och framgångarna kom oväntat fort efter bara några månader.

Hon satte dessutom världsrekord på bägge frisimsdistanserna.

– Det är klart att jag inte trodde att jag skulle komma hem med två världsrekord, tre guld och ett silver. Jag hade väldigt hög press på mig inför mästerskapet och jag kände att formen blev bättre och bättre ju närmare mästerskapet kom. Men att jag presterade så bra i Budapest var över förväntan.

Världsbäst x2

Efter sin guldtrippel i Budapest har utmärkelserna haglat över Sjöström. Hon utsågs i förra veckan två gånger om till världens bästa kvinnliga simmare 2017 – först av den amerikanska simtidningen Swimming World Magazine och sedan av det Internationella simförbundet Fina.

I förra månaden utnämndes hon också till Europas bästa kvinnliga idrottare av de nationella olympiska förbundens sammanslutning Anoc.

Och genom ännu ett Bragdguld skriver 24-åringen in sig bland svensk idrotts största genom tiderna.

Text: FNB-TT/Göran Sundberg

Läs också

Nyligen publicerat - Sport