Hoppa till huvudinnehåll

Svenska handbollslandslagen numera helt jämställda – herrarna och damerna får samma ersättning

Isabelle Gulldén firar mål.
Handbollen har verkligen tagit ett steg i rätt riktning, säger Isabelle Gulldén. Isabelle Gulldén firar mål. Bild: IBL/All Over Press Isabelle Gulldén,Sveriges damlandslag i handboll

Från och med i år får de svenska handbollslandslagen exakt lika mycket i bonusar och ersättningar. Bland annat efter att herrarna för två år sedan gick med på att sänka sin dagersättning, skriver Aftonbladet.

– Vi gjorde inte det i pr-syfte för att plocka några poänger utan för att det var självklart eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, säger Tobias Karlsson, som var Sveriges lagkapten när det nuvarande avtalet slöts, till tidningen.

Avtalet gäller tre delar – dagersättning, medaljbonus och kvalbonus – och har utjämnats i tre steg. Från och med i år ligger samtliga tre delar på samma nivå för de båda landslagen.

Enligt Aftonbladet ligger dagersättningen på 700 kronor, eller drygt 70 euro, och kvalbonusen på 40 000 kronor eller drygt 4 000 euro.

Ett mästerskapsguld uppges vara värt 110 000 kronor, ett silver 75 000 och ett brons 50 000, motsvarande drygt 11 000, 7 500 och 5 000 euro.

– Handbollen har verkligen tagit ett steg i rätt riktning och det är jag väldigt stolt över, säger landslagsstjärnan Isabelle Gulldén.

Text: FNB-TT