Hoppa till huvudinnehåll

Tog studenten i expressfart när han fyllt 74 år

Peter Catani med studentmössa på huvudet.
Peter Catani. Peter Catani med studentmössa på huvudet. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen studentexamen,Peter Catani

I dag får Peter Catani, 74, sin vita mössa och den studentexamen som aldrig blev av i ungdomen. - Det känns väldigt skönt, säger han.

Det tog några år, men i dag tar Peter Catani studenten som 74-åring. Catani, som kommer från Vanda, har under det senaste året studerat vid Vasa Gymnasium.

- Jag valde Vasa Gymnasium för att det är det enda läroverket där man kan studera helt på korrespondens.

Studierna varit både intressanta och lärorika, säger han. Dessutom har han träffat många trevliga och intressanta människor.

- Jag har trivts bra med att studera. Det kommer faktiskt att bli lite vemodigt att säga adjö.

Undvek första maj

Det blev aldrig någon studentexamen i ungdomen för Peter Catani. Och trots att han minsann levt ett spännande liv med flera utlandsvistelser har den uteblivna examen ibland grämt honom.

Det har stört honom att han inte tagit studenten. Det har inte varit traumatiskt, men han har haft svårt att se sina gamla klasskamrater i ögonen. På första maj har han flytt ut till landet.

- Jag brukar säga att jag åker till landet, jag är ju varken student eller arbetare. Det har varit mitt alibi, säger Peter.

Oftast har han valt att inte gå på den årliga första maj-bjudningen som hans vänner ordnar. Där har han varit den enda utan studentmössa.

Folkmingel i Kajsaniemiparken på första maj.
Folkmingel i Kajsaniemiparken på första maj. Bild: Marianne Sundholm / Yle Kajsaniemiparken,första maj,kajsaniemiparken

Flera utlandsvistelser

Peter Catani började sin yrkesbana som utbildare i Dragsvik och studerade sedan till ingenjör i Sverige. Jobbet förde honom till München i Tyskland. Efter några år återvände han till Finland där han träffade sin fru.

Tillsammans med sin gemensamma dotter flyttade paret till Schweiz. Men efter några år som ingenjör insåg Peter att han inte riktigt trivdes med sitt arbete.

- Inget ont om ingenjörer, men jag är inte ingenjör i själen.

Peter fick kontakt med ett schweiziskt utbildningsföretag och blev licensierad att arbeta med deras program i Finland. Peter stannade kvar i det yrket tills han för några år sedan sålde sitt företag och blev pensionär.

Nu ska jag visa dig

Tankarna på att ta studenten väcktes för ett drygt år sedan när en vän berättade att deras gemensamma vän tagit studenten.

- "Kan du tänka dig att Jorma tagit studenten på gamla dar? Han som har en MBA och allting", sa min vän.

-Då tänkte jag att banne mig, jag ska nog visa dig också. Nu ska jag äntligen ta den!

Två öppna böcker ligger på varandra.
Två öppna böcker ligger på varandra. Bild: Mostphotos böcker,bok,läsning,bokmärken

Student i expressfart

Peter Catanis väg till examen har gått i expressfart. Ett år har det tagit och Peter har bara besökt gymnasiet ett par gånger. Alla studier har skett via korrespondens.

Efter åren i Tyskland har Peter fått räkna tyskan till godo och finskan har han fått genom sin finskspråkiga fru.

- Den långa tyskan är nästan som mitt andra modersmål. Jag läste gamla studentprov och insåg att det där kan jag.

Nya färdigheter

Under året har Peter studerat historia och modersmål. Det var ganska jobbigt att börja studera, men intressant säger Peter.

Speciellt ett år som i år, när Finland fyller 100 år var det intressant att fördjupa sig i vår historia.

- Man hinner glömma mycket på drygt 50 år och synen på vår historia har förändrats, säger Peter.

Peter säger att han lärt sig mycket genom sina studier och det är han tacksam över. Han har bland annat lärt sig att läsa litteratur och uttrycka sig skriftligt på ett lite annat sätt än förut. Men provet i textkompetens kändes ovant.

- Jag har aldrig riktigt tyckt om att analysera texter. När en författare
har skrivit en text så är det ur hens egen synpunkt. Varför ska man börja analysera den?

Finskan en överraskning

I det stora hela är Peter nöjd med sitt examensbetyg. Men studentprovet i finska blev en överraskning. Efter provet kände han sig nöjd.

- Det gick ju strålande tyckte jag, det borde bli full poäng. När jag fick höra resultaten så hade jag missat totalt i hörförståelsen och fick ett dåligt resultat.

Det förvånar honom fortfarande, han talar ju finska med sin fru varje dag.

- Visst har vi små förståelseproblem ibland, men inte så grava, skojar Peter.

Peter säger att han inte jobbat så väldigt hårt under året och att han är lite lat av sig. Under sommaren gav han därför sig själv "villkor" i historia.

- Då läste jag in världshistorien för att friska upp mitt minne.

Peter Catani med studentmössan i handen.
Peter Catani med studentmössan i handen. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen studentexamen,Peter Catani

Jag klarade det

I dag är det så examensdag, dagen innan Finland fyller hundra. Hur känns det?

- Det känns väldigt skönt, jag är lättad. Och det har varit bra att ha ett konkret mål att jobba mot. Har man inte det blir det ingenting, tiden bara flyter.

På söndag blir det fest med familjen och några nära vänner. Vad som blir nästa mål kommer Peter Catani att besluta tillsammans med sin fru. Åtminstone blir det resor, vistelse på landet och tid med barnbarnen.

- Det har varit en fin tid och det känns skönt att klara av en utmaning. Nu behöver jag inte längre förarga mig över mina ungdomsdumheter utan tänka att hej, det där klarade du ju!

Nästa första maj kommer Peter Catani inte att fira på landet. Istället tar han sin vita mössa och går på den bjudning han hittills försökt undvika.

Läs också