Hoppa till huvudinnehåll

Finlands 100-årsdag firas på presidentens slott - följ med direkt

Tre festklädda män och tre kvinnor poserar med flagga
Tre festklädda män och tre kvinnor poserar med flagga Bild: Ilmari Fabritius Slottsbalen,Matilda Gyllenberg,Finlands självständighetsdag,katja johansson

Finlands 100-årsdag firas med pompa och ståt på presidentens slott i kväll. Sändningen från slottet inleds klockan 18.50 – du kan titta på den på Yle TV1 eller här på Svenska.yle.fi.

Och om du inte är helt säker på var du hittar det svenska ljudet på din tv, klicka på rutan här nedan så får du svar:

Så här hittar du det svenska ljudet på din tv

Du väljer referatspråk på tv på samma sätt som textningsspråk, antingen via tv:ns eller digitalboxens förhandsinställningar eller genom en knapp på din fjärrkontroll mitt under referatet. Knappen ser lite olika ut för olika tillverkare, så kolla upp vad som gäller för just din tv på förhand i mottagarens manual.

Det allra enklaste sättet att garantera att du alltid får ett program på svenska då det har svenskt referat är att välja svenska som primärt ljudspråk i standardinställningarna för din tv.
Gör så här:

  • Kontrollera inställningarna för ljudspråket (Audio) i din digitalmottagare.
  • Om du vill höra referat på svenska, välj svenska som primärt ljudspråk (Audio).

Vanligen hittar du standardinställningarna via huvudmenyn (Menu) och där under språkinställningar, eller motsvarande, beroende på tillverkare.

Mera detaljerad information hittar du till exempel i din tv:s användarmanual.

Ibland förekommer störningar i mottagaren, som gör att referatet sänds på originalspråket. De här störningarna försvinner vanligen om du byter kanal för en stund och sedan byter tillbaka.

Här på Svenska.yle.fi kan du också bland annat chatta med oss, ta del av de intressanta intervjuerna som görs på slottet och se alla bilder på de uppklädda gästerna.

Vår reporter Niklas Aldén delar med sig av feststämningen på Instagram @svenskayle.

Här nedan kan du följa med flödet från sociala medier med #slottsbalen. Använd hashtaggen #slottsbalen om du vill att vi ser dina inlägg!

Läs också

Slottsbalen

Nyligen publicerat - Slottsbalen