Hoppa till huvudinnehåll

Isaksson: Det enda vettiga beslutet – råa ryska fusket omöjligt att blunda för

Dopningskontroll i Sotji.
Dopningsfusket nådde sin kulmen under vinter-OS i Sotji 2014. Dopningskontroll i Sotji. Bild: EPA dopning,dopningskontroll

Ryssland som nation portas från vinter-OS, men enskilda idrottare har rätt att delta. Ett lika nödvändigt som klokt beslut, skriver Yle Sportens Janne Isaksson. Men vad händer nu? Frågorna är fortfarande många.

För det första.

Det råder absolut inga tvivel om att Rysslands dopningsfusk varit såväl utbrett, systematiskt som oerhört smutsigt. Det är dokumenterad fakta.

Det är inte bara lösa påståenden av visselblåsare. Det finns vetenskapliga bevis, vittnesmål och korrespondens, sade Samuel Schmid som lett kommissionen vars granskning fällde avgörandet.

Ett vidsträckt, statslett dopningsprogram. Fräckt manipulerade dopningstester och urinprov insmugglade via hål i väggarna på laboratorium. Som från en film.

En skandal utan motstycke.

Flera graverande rapporter och dokumentärer har kommit med skrämmande avslöjanden som gör en inget mindre än mörkrädd. Att det kan gå till så fortfarande, att det kan gå obemärkt förbi.

Men nu har idrottsvärlden tagit problemen på allvar. Synd att inte Ryssland följt efter.

Inte råd att fega ur igen

Den internationella olympiska kommittén fattade på tisdagskvällen ett rätt så väntat beslut. Ryssland som nation stoppas från Pyeongchang, men enskilda idrottare kan få delta under neutral flagg.

Det Ryssland gjort är en attack på den olympiska integriteten, konstaterade IOK-chefen Thomas Bach efter det historiska beslutet.

Aldrig tidigare har en nation slängts ut på grund av dopning, dessutom en jättenation och enorm maktfaktor. Såväl politiskt som idrottsligt.

Ryssland var bästa nation i hemma-OS i Sotji 2014 – med ett väloljat dopningsmaskineri i bakgrunden. Ett fusk som IOK inte kunde blunda för.

Vitalij Mutko, 2017.
Vicepremiärminister Vitalij Mutko, som även lett fotbolls-VM-projektet i Ryssland, stängs av på livstid från OS. Vitalij Mutko, 2017. Bild: EPA Vitaly Mutko

Den systematiska dopningen har nystats upp under några års tid, inte minst genom den omtalade McLarenrapporten. Inför sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 nöjde sig ändå IOK med att låta de enskilda grenförbunden bestämma Ryssland öde. Till exempel friidrotten sade nej, många andra ja.

Hade IOK fegat ur även nu hade det kastat en nattsvart skugga över trovärdigheten hos såväl dem som det internationella antidopningsarbetet och antidopningsbyrån Wada, som hade krävt en avstängning.

Någon kunde påstå att IOK fegade ur också genom detta beslut, då enskilda idrottare kan få tillträde. Jag håller inte med.

En kollektiv bestraffning av denna grad är tillräcklig – ett heltäckande portförbud hade drabbat för många oskyldiga.

För jo, det finns definitivt även ryska OS-idrottare som inte berörts av dopningstentaklerna, ungdomar som låg långt ifrån världstäten när situationen var som värst.

En infekterad dispyt att vänta

Det sorgliga är Rysslands beteende. IOK:s beslut kunde mycket väl ha undvikits med en dos rysk ödmjukhet. Men nej, från ryskt håll har den systematiska dopningen blånekats.

Trots tydliga bevis.

Arrogansen är slående.

Dopningskontroll.
En oberoende panel bestämmer fall för fall om enskilda ryska idrottare, som kan presentera en trovärdig dopningshistoria, får åka till Sydkorea. Dopningskontroll. Bild: All Over Press dopning

Flera dumaledamöter har uppmanat till bojkott och talat om ”förnedring” och ”förföljelse” av ryska idrottare. Ända från högsta statsledning har man pratat om en västerländsk konspiration.

President Putin väntas kommentera frågan i dag. Han har tidigare beskrivit deltagande under neutral flagg som ”förödmjukande” och vi kan sannolikt förvänta oss en utdragen, infekterad tvist mellan Ryssland och IOK.

Idrottsframgång är viktigt för stolta Ryssland. Att tävla i neutrala dräkter, under den olympiska fanan och med olympiahymnen i högtalarna under prisutdelningar är inget som faller i smaken.

Ryssland kommer att överklaga beslutet till idrottens skiljedomstol Cas, som dock har ett par prejudikat som talar emot de ryska förhoppningarna.

Ryssland överklagade avstängningen från de paralympiska spelen 2016, men beslutet stod sig. Samma hände året innan när ryska friidrottare uteslöts av det internationella friidrottsförbundet IAAF.

Vad händer med KHL-spelarna?

Med 65 dagar kvar till OS hänger ändå flera frågor i luften:

Går Ryssland på offensiven med en motbojkott och stoppar alla sina idrottare från Pyeongchang? Vad händer med de ryska ishockeylandslagen? Släpper KHL iväg ens de ickeryska spelarna?

Herrhockeyn i Pyeongchang riskerar degraderas till en B-klassens EHT-turnering ifall KHL väljer att blockera dörrarna. Och det har KHL-bossen Dimitrij Tjernysjenko hotat med upprepade gånger. Samme Tjernysjenko som var chef för den ryska organisationskommittén för Sotji-OS.

Beslutet är dock inte lika simpelt att fatta som för självständiga NHL, eftersom KHL lyder under det internationella ishockeyförbundet IIHF som inte godkänner ett totalstopp.

Att försöka gissa vad som händer härnäst är närmast omöjligt. Tar Ryssland äntligen i med hårdhandskarna och vidtar nödvändiga åtgärder för att råda bot på situationen, eller trappas ordkriget upp?

Svaret ligger troligtvis närmare det sistnämnda, åtminstone inledningsvis.

Det enda som är säkert är att frågan är långtifrån slutbehandlad.