Hoppa till huvudinnehåll

Kebu skrev ny musik till Kristinestads Finland 100-fest

Sebastian "Kebu" Teir på scen.
Sebastian "Kebu" Teir på scen. Bild: YLE/Roger Källman Kebu,sebastian teir

Under artistnamnet "Kebu" har Sebastian Teir från Sideby blivit en stor idol inom synthvärlden. På självständighetsdagen framförs hans nyskrivna verk "Kring havet" på Kristinestads Finland 100-fest.

Sebastian är född och uppvuxen i Sideby i Kristinestad. Han berättar att han tyckte om att gå i skolan och gillade matematik, men allra bäst om fysik.

- Då tänkte jag att jag skulle börja med ljudteknik. I 20-årsåldern övervägde jag att börja ägna mig åt signalbehandling, men kom inte in på den linjen vid tekniska högskolan i Otnäs.

I stället blev det Åbo Akademi. Där läste Sebastian datateknik ett år, men kom på andra tankar då en studerande en dag frågade av professorn vad man kan få för jobb efter studierna.

En Roland JD-XA synt.
En Roland JD-XA synt. Bild: YLE/Roger Källman Roland JD-XA,syntar

- Han sa att vi till exempel kan få programmera användargränssnitt för mikrovågsugnar - bara som ett exempel. Jag började fundera på om det var sånt jag ville ägna mitt liv åt.

Sebastian tänkte också på vad han kunde tänkas bidra med till "the greater good", till gagn för mänskligheten. Han konstaterade att till exempel energiteknik och miljöskydd vore intressant.

- Då hade just den här linjen i Otnäs gjort reklam för just det. Jag tänkte att jag söker in på energitekniken och så kan jag byta till signalbehandling då jag väl är inne.

Det blev ändå inget byte. Sebastian fortsatte studera och sedan forska i att ta fram miljövänliga energitekniker. Han började arbeta på Statens tekniska forskningscentral, VTT och utvecklade tekniker att avskilja koldioxid från rökgaser och lagra den under jorden, eller binda den i fast form.

- Jag tyckte om arbetet, men det gick så att jag blev projektchef och då började 90 procent av min tid gå åt till byråkrati och möten, säger han.

Musik - från hobby till yrke

Vid sidan av studier och jobb har Sebastian alltid ägnat sig åt musik. Han har genom åren spelat i cirka 20 band.

År 2006-2007 väcktes hans intresse för att åter börja lyssna på vinylskivor. Han spelade då i Vinyl Jam, som spelade in allt analogt och gav ut musik på just vinyl.

- Då började jag samla på sån musik som jag lyssnade på sen barndomen. Det var Jean-Michel Jarre, Vangelis och Mike Oldfield, bland annat.

Syntar.
Syntar. Bild: YLE/Roger Källman syntar,Keyboard,elektroniska musikinstrument

Sebastian fick idén att försöka på att göra likadan musik själv. Han var keyboardist och hade ett antal analoga synthar där hemma.

- Då jag gjorde den första låten så märkte jag att det nästan blev en kopia av Jarre.

Sebastian märkte att han hade talang för musikstilen och tänkte att han borde försöka göra något mer av det. Att det skulle bli så stort som det sen blev hade han ändå inte tänkt sig.

År 2012 släppte Sebastian sin första soloskiva med synthmusik: "To Jupiter and back". Det blev konserter och miniturnéer och bland annat spelade han på Assembly.

År 2016 släppte han den andra skivan, "Perplexagon". Han inledde också en Europaturné med samma namn.

I januari 2017 sade Sebastian upp sig för att fortsätta ägna sig åt musiken på heltid. I oktober avslutade han Perplexagonturnén som kom att omfatta knappa 70 konserter i elva europeiska länder.

En synthbesvikelse

Sebastian började spela keyboards år 1996. Genom åren har han ägt många synthar, men den allra första var en stor besvikelse.

"Felköpet" var en Kawai K1ii . Den var i och för sig bra, men saknade de sounds som Sebastian var på jakt efter: piano, orgel och annat som passade i ett rockband.

- Då konstaterade jag att det inte är som att köpa en gitarr. Gitarrer låter på ett visst vis, sen skiljer de sig i byggnadskvalitet och finesser. Två olika synthar är som två olika instrument.

En Alesis Andromeda A6 syntetisator.
En Alesis Andromeda A6 syntetisator. Bild: YLE/Roger Källman syntar,klaviatur,Keyboard,Alesis Andromeda A6

Efter det här så började Sebastian köpa uteslutande begagnade synthar. Han läste recensioner och andra artiklar på nätet och höll utkik efter bra affärer.

- Lite som andra följer börsmarknaden så följde jag med "synthmarknaden". Jag har köpt och sålt och oftast har jag fått lite mer än jag har lagt ut... och all vinst har gått åt till att köpa bättre synthar!

Sebastian uppskattar att han totalt har ägt över 150 synthar. Nu har han byggt upp en arsenal av synthar som han tycker om och på de senare åren har han inte haft så mycket tid för köpenskap.

- Priserna har också gått upp på gamla, bra synthar. Jag köper om det är något jag behöver, för turnén eller för skivprojekt.

Analogt och individuellt

Fram till början av 1980 talet var syntharna analoga. Ljudet skapades genom att elektriska signaler gick genom en mängd elektroniska komponenter.

- Det är faktiskt ljudet som blir "skulpterat" genom varje komponent som det går igenom. Var som helst i kedjan kan man också ta ut ljudet och lyssna på det, säger Sebastian, som uteslutande spelar på analoga synthar.

Analoga synthar är beroende av komponenterna. Då delarna värms upp påverkas ljudet och då en synth blir äldre så ändras också ljudet.

Syntar upptställda på scen.
Syntar upptställda på scen. Bild: YLE/Roger Källman syntar,Keyboard,elektroniska musikinstrument

I en digital synthar har de stundtals nyckfulla transistorerna, motstånden, kondensatorerna ersatts av mikroprocessorer. Det är mera pålitligt, mer kompakt, men också mer "plastigt" och tråkigt.

- En digital synth är i princip bara en dator. Du instruerar den hur ljudet ska vara så kommer det ut. Ska det vara en rak linje så är det en rak linje.

De digitala syntharna slog igenom med buller och bång i början av 80-talet Folk köpte digitalt och kasserade sina analoga grejor: sålde bort billigt eller rentav slängde i soporna.

- Skulle man ha varit synthsamlare på 80-talet så kunde man ha haft en riktig "guldgruva". Många byggde upp häftiga samlingar då, säger Sebastian.

Lyssnar inte på texten

Sebastians två skivor "To Jupiter and back" och "Perplexagon" är helt instrumentala. Han säger att det är kul att låta musiken tala själv, utan att behöva ackompanjera någon text.

- Om musik innehåller text så blir det lätt så att mänskor lyssnar på texten i stället för musiken, säger han.

Sebastian säger att han aldrig hör på texten i en låt. Redan efter att ha hört en låt en gång så kan han spela den rätt bra på piano, men texten minns han på sin höjd något enstaka ord av.

- Det har hänt att jag har suttit och lyssnat på någon sjuttiotalslåt och så har frun kommit och kommenterat texten. Då svar jag "aj ja, är det det som låten handlar om? Det har jag aldrig tänkt på."

Sebastian "Kebu Teir".
Sebastian "Kebu Teir". Bild: YLE/Roger Källman Kebu,syntar,sebastian teir

På skivan Perplexagon har Sebastian också gått in för att en stor del av låtarna inte heller har några egentliga namn, utan heter kort och gott Perplexagon 1,2,3 och så vidare.

- Egentligen kommer det här från den klassiska musiken och sättet man gör ett verk för en orkester. Det funkar bra för instrumental musik, där man inte behöver följa popmusikens struktur med låtar på 3-4 minuter.

En hyllning till Finland

Till Finlands 100 års-jubileum har Sebastian komponerat ett nytt verk med namnet "Kring havet". Det är hemstaden Kristinestad som har beställt musiken till stadens självständighetsfest den 6 december.

- Det blir en 100 personers kör, solist, slagverk och förstås syntar. Det blir något annorlunda och påminner inte alls om mina två album, men förhoppningsvis känner man igen vem som har gjort musiken.

Ursprungligen hade Sebastian, inspirerad av bland andra Ennio Morricone, tänkt att kören skulle sjunga ordlöst. Han tackade också i våras nej till att få hjälp av en textförfattare.

- I höstas kom jag så fram till att det behövs text, med då var det för sent att ta hjälp av någon annan, så det blev jag själv som fick skriva texten, säger han.

Sebastian "Kebu" Teir omgiven av sina syntar.
Sebastian "Kebu" Teir omgiven av sina syntar. Bild: YLE/Roger Källman Kebu,syntar,elektronisk musik,sebastian teir

Läs också