Hoppa till huvudinnehåll

Många demonstrationer i Helsingfors centrum i dag - polisen är redo

Självständighetsfirandet i Helsingfors innebär också demonstrationer. Polisen har fått kännedom om ett tiotal sammankomster och protester.

Yles kameror är på plats.

Under dagen och kvällen ordnas också fyra större tåg som orsakar förändringar i trafikarrangemang i centrum.

- Vi kan inte på förhand veta exakt på vilka gator människor kommer att tåga. Situationen lever, eftersom det till exempel finns många vägarbeten på rutterna, sade överkommissarie Juha Hakola från Helsingforspolisen på tisdagen.

Polisbilar
Polisen är redo Polisbilar Bild: Lehtikuva Polis

Enligt Hakola är mängden samlingar ungefär samma som tidigare år. Det är svårt att uppskatta hur många som kommer att delta i de enskilda demonstrationerna och fackeltågen.

- Tidigare år har deltagarmängden varierat från några hundra personer till några tusen, säger Hakola.

Fackeltåg och demonstrationer

Karta
Karta över hur tågen ska gå Karta Karta

Tågandet äger i huvudsak rum på eftermiddagen mellan klockan 15 och 19 i stadskärnan, Hagnäs och Tölö.

Vid fyratiden på eftermiddagen startar nynazisternas tåg Kohti vapautta (ungefär Mot frihet) från Narinken och fortsätter via parken vid Tölö sporthall till Tallbacka plan. Bland annat Nordiska motståndsrörelsen har gjort reklam för evenemanget på sin webbplats.

Ungefär vid samma tid startar motdemonstrationen Helsinki ilman natseja (ungefär Helsingfors utan nazister) från Hagnäs mot området runt Hesperiaparken. Motdemonstrationen ordnas av vänsterunga och anarkister.

Demonstration mot nazism
Anarkistdemonstrationen samlade ca 400 personer. Demonstration mot nazism Bild: Lehtikuva demonstration

Klockan 18 startar nationalistiska 612-fackeltåget från Tölö torg och marscherar till Sandudds hjältegravar.

Trafiken i centrum påverkas också av studenternas traditionella festtåg. Tåget startar efter klockan fem på eftermiddagen och går från Sandudds begravningsplats via Mannerheimvägen och Norra Esplanaden till Senatstorget.

Lämna bilen hemma

Självständighetsdagen påverkar trafiken i Helsingfors centrum och olika begränsningar dyker upp redan tidigt på eftermiddagen.

Förutom fackeltåg och demonstrationer ordnas flera evenemang, självständighetsmottagningen på Presidentens slott och fyrverkeri i Södra hamnen.

- Är man på väg in till centrum så lönar det sig inte att ta bilen efter klockan två på eftermiddagen, säger överkommissarie Pekka Höök från Helsingforspolisen.

Polisen styr och begränsar trafiken enligt mängden människor som anländer till evenemangen. Gatorna kring Presidentens slott stängs för genomfart före klockan 18 och Södra kajen före klockan 20.

Helsingforspolisen har också bett om extrapersonal från andra landskap.

- Nog vågar man komma till centrum för att festa. För polisen är det en prioritet att man kan röra sig tryggt i Helsingfors och vi har många poliser på plats. Visst är det bra att se sig omkring och ifall otrygghet förekommer så ska man undvika sådana ställen, säger Hakola.

Text: Saija Nironen
Översättning: Sandra Anttila

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes