Hoppa till huvudinnehåll

Ryska hockeylandslaget vädjar till Putin – Ovetjkin förstår inte Kovaltjuks åsikt

Ilja Kovaltjuk, OS 2014.
Ilja Kovaltjuk vill spela i OS – även utan de ryska färgerna. Ilja Kovaltjuk, OS 2014. Bild: imago/Thomas Zimmermann/All Over Press Ilja Kovaltjuk

De har tagit vår hymn men de har inte tagit vår heder, säger Ilja Kovaltjuk som stöder tanken på att spela OS-ishockey under neutral flagg. Aleksandr Ovetjkin håller inte med.

Den internationella olympiska kommitténs beslut att porta Ryssland från vinter-OS i Pyeongchang kan få enorma följder på ishockeyturneringarna.

Ryssland ska vara med både bland damerna och herrarna, och enda alternativet för medverkan är att tillräckligt många spelare, med trovärdig dopningshistoria, ber om och beviljas tillstånd att delta som neutrala idrottare.

De ryska spelarna skulle inte bära de ryska färgerna och den olympiska hymnen skulle spelas upp istället för Rysslands nationalsång.

Det kan vi gå med på, menar storstjärnan Ilja Kovaltjuk.

”Vi idrottare står utanför politiken”

– Vi borde definitivt åka. Om vi inte gör det betyder det att vi har gett upp. Vi förstår alla att IOK:s beslut är enbart politik. Om idrottarna deltar för de nationen samman, sade Kovaltjuk i ett uttalande till rysk media på tisdagskvällen.

Den 34-årige SKA Sankt Petersburg-anfallaren påminner att det här är sista chansen till OS-hockey för många av spelarna. Och tillade att man inte behöver följa förbudet mot nationstecken till punkt och pricka.

– Om vi lyckas prestera bra kommer vi absolut att sjunga nationalsången. Vi idrottare står utanför politiken, konstaterar Kovaltjuk.

– Det här handlar om kärlek till vårt land. Vi behöver ingen flagga på bröstet för att visa det. De tog vår flagga och vår hymn, men de har inte tagit vår heder och vårt samvete.

Ovetjkin: Stor sorg och skam

NHL-stjärnan Aleksandr Ovetjkin, som alltid betonat hur viktigt Ryssland och landslaget är för honom, menar enligt Iltalehti att IOK fattade ett felaktigt beslut.

Han förstår inte heller Kovaltjuks resonemang.

– Beslutet är förnedrande. Det här är en stor sorg och chock. Jag har svårt att ge några råd åt idrottarna i den här situationen, men att tävla under neutral flagg begriper jag inte alls.

Brev till Putin

Det är fortfarande möjligt att Ryssland bojkottar OS helt och hållet, och inte släpper heller enskilda idrottare till Sydkorea. Det har till exempel Vladimir Putin tidigare antytt.

Det hoppas ändå hockeylandslaget inte på. De har nämligen enligt Sport-Express journalist Igor Eronko skickat ett brev till presidenten där de framför sin önskan att spela OS.

Hoppa över Twitterpostning

Läs mera:

Isaksson: Det enda vettiga beslutet – råa ryska fusket omöjligt att blunda för

Ryssland som nation portas från vinter-OS, men enskilda idrottare har rätt att delta. Ett lika nödvändigt som klokt beslut, skriver Yle Sportens Janne Isaksson. Men vad händer nu? Frågorna är fortfarande många.

Läs också