Hoppa till huvudinnehåll

Trump ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad - varningar och ilskna reaktioner fortsätter att strömma in

USA:s president Donald Trump höll ett tal i Israelmuséet i Jerusalem den 23 maj.
USA:s president Donald Trump höll ett tal i Israelmuséet i Jerusalem den 23 maj. USA:s president Donald Trump höll ett tal i Israelmuséet i Jerusalem den 23 maj. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,USA,Israel

En dödskyss för tvåstatslösningen, en krigsförklaring, ett tecken på inkompetens. Så lyder en del av reaktionerna på USA:s president Donald Trumps planer på att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Källor i Vita huset har bekräftat att Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad i ett tal som han ska hålla klockan 20, finsk tid.

- Han ser detta som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nuvarande förhållanden, säger hans medarbetare till flera medier.

Israeliska Haaretz citerar flera anonyma källor i Vita Huset som säger att Trump samtidigt kommer att uttrycka sitt stöd för en tvåstatslösning på konflikten mellan Israel och palestinierna. Det skulle i så fall vara första gången han gör det.

Trumps medarbetare understryker att Trump inte utesluter att östra Jerusalem kan bli palestiniernas huvudstad i samband med ett framtida fredsavtal.

En vy över Jerusalem med Israels flagg i förgrunden.
En vy över Jerusalem med Israels flagg i förgrunden. Bild: EFE/ABIR SULTAN Jerusalem

Enligt uppgifter från Vita huset så kan det ta "flera år" innan Trumps planer på att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem kan förverkligas.

Det kommer att ta tid att hitta en plats för ambassaden, att bygga den och lösa alla säkerhetsproblem kring den.

USA:s ambassad i Tel Aviv, fotograferad den 21 januari 2017.
USA:s ambassad i Tel Aviv, fotograferad den 21 januari 2017. USA:s ambassad i Tel Aviv, fotograferad den 21 januari 2017. Bild: 39-4482385a27b4cbba63b USA,ambassad,Tel Aviv

Israel betraktar Jerusalem som sin huvudstad sedan självständighetsförklaringen 1948.

Palestinierna ser östra Jerusalem, som ockuperades av Israel 1967, som sin framtida huvudstad.

De flesta av världens länder erkänner inte Israels annektering av östra Jerusalem och har därför sina ambassader i Tel Aviv.

Exempelvis EU och FN vill att Jerusalems status avgörs i framtida fredsförhandlingar.

Viktigt vallöfte till den kristna högern

Enligt de flesta bedömare vill Trump nu erkänna Jerusalem som Israels huvudstad främst på grund av att han gjorde ett rätt stort nummer av Jerusalem under presidentvalskampanjen.

Trumps vallöfte om att flytta USA:s ambassad till Jerusalem var främst riktat till hans anhängare inom den kristna högern.

Varningar och rasande reaktioner

EU, den palestinska presidenten Mahmoud Abbas, de jordanska och saudiska kungahusen och Arabförbundet tillhör dem som redan varnat för farliga konsekvenser om Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Flera palestinska ledare har meddelat att Trumps tal kommer att besvaras med "tre dagar av vrede" i Jerusalem, på Västbanken och Gazaremsan.

Palestinska demonstranter bränner amerikanska och israeliska flaggor i Gaza City på onsdagen den 6 december.
Palestinska demonstranter bränner amerikanska och israeliska flaggor i Gaza City på onsdagen den 6 december. Palestinska demonstranter bränner amerikanska och israeliska flaggor i Gaza City på onsdagen den 6 december. Bild: AFP / Lehtikuva palestinier,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Påve Franciskus, Tysklands och Frankrikes utrikesministerier, Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson tillhör dem som under onsdagen uttryckt sin oro för Trumps planer.

Irans andlige ledare Ali Khamenei beskrev planerna på ambassadflytten som ett tecken på "inkompetens och misslyckande".

Palestiniernas representant i Storbritannien, Manuel Hassassian, beskrev planerna som en dödskyss för tvåstatslösningen och som en krigsförklaring i Mellanöstern.

Källor: AP, Reuters, AFP, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes