Hoppa till huvudinnehåll

Unicef: Spädbarn kan få hjärnskador av förorenad luft

Familj mitt i smogen i Peking.
Familj mitt i smogen i Peking. Bild: ROMAN PILIPEY Smog,Kina

Närmare 17 miljoner spädbarn andas in så smutsig luft att deras hjärnor riskerar att skadas. Barnen bor i områden där luftföroreningarna är minst sex gånger högre än internationella gränser.

Barnen som ingår i den nya rapporten från FN:s barnfond Unicef är under ett år gamla. Mer än tre fjärdedelar av dem som andas in giftig luft bor i Sydasien.

Unicefchefen Anthony Lake skriver i ett pressmeddelande att föroreningar inte bara skadar barns utveckling av lungor, utan de kan permanent skada utvecklingen av hjärnan och därmed deras framtidsutsikter.

Kvinna försöker skydda sig mot luftföroreningar i New Delhi i Indien.
Kvinna försöker skydda sig mot luftföroreningar i New Delhi i Indien. Bild: EPA/HARISH TYAGI Smog,föroreningar,Luftföroreningar,avgaser,Utsläpp,New Delhi,Indien

Små barn är särskilt utsatta eftersom det krävs mindre doser av giftiga kemikalier för att det ska påverka ett barns hjärna.

Barn är också känsligare eftersom de andas snabbare och deras immunförsvar inte är fullt utvecklat.

Luftförorening kan skada områden i hjärnan som är viktiga för barnens utveckling och inlärning eller leda till exempel demenssjukdomar, skriver Unicef.

I rapporten fastslår Unicef att det gynnar hela samhället att skydda barnen för luftföroreningar eftersom det minskar på vårdkostnaderna, ökar på produktiviteten och ger en säkrare, renare miljö till alla.

(FNB-TT)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes