Hoppa till huvudinnehåll

USA flyttar ambassad till Jerusalem, men tror på två stater

Stoppa Trump, det är Jerusalem, står det på ett plakat vid en demonstration som palestinska aktivister höll i staden Nablus på Västbankem i torsdags
President Trump är både älskad och hatad i Jerusalem. Stoppa Trump, det är Jerusalem, står det på ett plakat vid en demonstration som palestinska aktivister höll i staden Nablus på Västbankem i torsdags Bild: EPA/ALAA BADARNEH Jerusalem,Israel,Donald Trump

USA ser Jerusalem som Israels huvudstad och kommer att flytta sin ambassad dit. President Donald Trump bekräftar att han vill förverkliga ett tjugo år gammalt kongressbeslut. Det väcker både protester och jubel.

- Det är tid att erkänna fakta och realiteter. Jerusalem är Israels huvudstad, säger president Donald Trump, och beslutet är i allas intresse.

Den amerikanska kongressen beslöt om en ambassadflyttning för mer än tjugo år sedan. Ingen president har förverkligat beslutet.

"Gammal formel har inte gett fred"

- De har säkert haft sina skäl på den tiden. Men det är inget som säger att vi nu skulle nå en lösning med den exakt samma formeln, som inte har gett fred, säger Trump.

- Tidigare presidenter har misslyckats med att förverkliga sina vallöften. Nu är det dags att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, sa presidenten i ett tal i Vita Huset där han också undertecknade sitt beslut.

Därmed får det amerikanska utrikesministeriet en order att inleda planeringen av en ny ambassadbyggnad i Jerusalem. Den ska enligt Trump bli en praktfull symbol för fred.

USA blir ensamt i Jerusalem

Inte ett enda land i världen har ambassad i Jerusalem.

Ett 80-tal länder har däremot sin diplomatiska representation i Tel Aviv, bland annat Finland.

USA:s omprövning av Israelpolitiken får stor internationell betydelse. De amerikanska medierna har noterat det kyliga mottagande som utrikesminister Rex Tillerson fick i Bryssel i går.

Frankrikes president Emmanuel Macron bad på förhand president Trump att ompröva sitt beslut, och har nu meddelat att det inte har franskt stöd. EU har kommunicerat samma negativa inställning. Det är bara Israel som jublar.

Höjd beredskap

Många väntar sig våldsamma reaktioner på det amerikanska beslutet, speciellt i Mellanöstern.

USA:s ambassader och militärbaser har på förhand höjt sin beredskap. Man befarar någon form av våldsamma terrorhandlingar.

Amerikanerna har uppmanats hålla sig borta från Jerusalem just nu. Samma uppmaning kommer från fler andra länders utrikesministerier.

Tvåstatspolitiken står kvar

Jerusalem är en stad för tre stora religioner och måste förbli det, säger president Trump. Och de religiösa platserna måste förbli orörda som de är nu.

Men Jerusalem är också huvudstad för den blomstrande framångsrika demokratiska staten Israel.

Beslutet innebär inte en omprövning av tvåstatspolitiken. Det är målet om båda parter vill, meddelade president Donald Trump i sitt tal. Och USA vill fortsätta understöda en hållbar fred.

Men många kommentatorer påpekar att det nya beslutet förstör USA:s chanser att som opartisk medlare leda förhandlingarna om Palestina-problematiken. I själva verket befarar många att alla förhandlingar nu är brutna, om de inte redan var det.

Läs mera:

Trump ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad - varningar och ilskna reaktioner fortsätter att strömma in

En dödskyss för tvåstatslösningen, en krigsförklaring, ett tecken på inkompetens. Så lyder en del av reaktionerna på USA:s president Donald Trumps planer på att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Läs mera:

EU varnar för allvarliga följder om USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

Fredsprocessen i Mellanöstern är i fara om staden Jerusalem erkänns som Israels huvudstad och om USA placerar sin ambassad där. Det varnar EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini.