Hoppa till huvudinnehåll

Bästa presentgömman är ett pepparkakshus av kartong

Vit kristyr på brun pepparkaka - en julkombination som är rätt oslagbar, fylld av harmoni och välbehag. Det är den känslan vi ska ta med oss när det är dags att paketera in julklappar. Och varför inte dölja överraskningarna i ett pepparkakshus av kartong?

Du behöver:

  • papplådor eller flyttkartonger
  • penna och linjal
  • skärkniv
  • limpistol
  • vit tusch

Flyttkartonger är en bra bas för de här husen. Det gäller bara att vrida och vända på kartongen så placeringen blir så bra som möjligt.

Bäst blir det om du använder de färdiga vikningarna till husets egna hörn och kanter. Formatet, högt eller lågt, väljer du enligt present.

Det är lite samma tänk som när du bygger ett pepparkakshus. Du behöver fyra väggar och två takdelar. Skillnaden nu när du bygger i kartong är att allt ska sitta ihop och att det behövs bottenflikar från varje vägg och extra flikar för ihoplimning av väggarna.

Gör så här:

  1. Rita ut på papper och testa vikningarna innan du ritar av dem på kartongen.
  2. Skär ut kartonghuset.
  3. Vikningarna för knutar, tak och bottenflikar gör du med hjälp av en metallinjal eller en bordskant.
  4. Limma ihop väggarna. Vik in bottenflikarna och limma fast. Taket ska inte limmas ihop om det ska användas som presentförpackning. Om huset ska bli dekoration kan taket förseglas.

Dags för den härliga dekorationen! Gamla europeiska sagostäder fick inspirera till utsmyckningen av mina hus - många detaljer, fönsterluckor och korsvirke.

Paketen förseglas med lim eller dekorativa klistermärken.

Tre pepparkakshus gjorda av brun kartong och dekorerade med vit tusch. Bredvid står ett tänt ljus och ett fat med pepparkakor.
Tre pepparkakshus gjorda av brun kartong och dekorerade med vit tusch. Bredvid står ett tänt ljus och ett fat med pepparkakor. Strömsö (tv-program),julprydnader,Pepparkakshus,miniatyrmodeller,pyssel,Gör-det-själv

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Hemlagad tofu ger bättre smak och blir betydligt billigare

    Följ Strömsös steg för steg-guide.

    Att göra tofu hemma är som att pyssla med ett långkok. Det tar sin tid men i slutändan får du en tofu med mera smak och bättre konsistens än om du köper den färdig. Ett kilo sojabönor kostar kring tre euro och ger i slutändan fyra till fem stycken tofuostar. Kostnaden blir ungefär hälften av butikspriset. Inte illa.

  • Bygg proffsiga hinder till käpphästloppet

    Det är roligt med minst ett specialhinder.

    Hoppbanan blir lite roligare om man har minst ett riktigt fint hinder. Jim visar tre modeller, som man med lite skicklighet kan bygga själv.

Nyligen publicerat - Strömsö