Hoppa till huvudinnehåll

Bästa presentgömman är ett pepparkakshus av kartong

Vit kristyr på brun pepparkaka - en julkombination som är rätt oslagbar, fylld av harmoni och välbehag. Det är den känslan vi ska ta med oss när det är dags att paketera in julklappar. Och varför inte dölja överraskningarna i ett pepparkakshus av kartong?

Du behöver:

 • papplådor eller flyttkartonger
 • penna och linjal
 • skärkniv
 • limpistol
 • vit tusch

Flyttkartonger är en bra bas för de här husen. Det gäller bara att vrida och vända på kartongen så placeringen blir så bra som möjligt.

Bäst blir det om du använder de färdiga vikningarna till husets egna hörn och kanter. Formatet, högt eller lågt, väljer du enligt present.

Det är lite samma tänk som när du bygger ett pepparkakshus. Du behöver fyra väggar och två takdelar. Skillnaden nu när du bygger i kartong är att allt ska sitta ihop och att det behövs bottenflikar från varje vägg och extra flikar för ihoplimning av väggarna.

Gör så här:

 1. Rita ut på papper och testa vikningarna innan du ritar av dem på kartongen.
 2. Skär ut kartonghuset.
 3. Vikningarna för knutar, tak och bottenflikar gör du med hjälp av en metallinjal eller en bordskant.
 4. Limma ihop väggarna. Vik in bottenflikarna och limma fast. Taket ska inte limmas ihop om det ska användas som presentförpackning. Om huset ska bli dekoration kan taket förseglas.

Dags för den härliga dekorationen! Gamla europeiska sagostäder fick inspirera till utsmyckningen av mina hus - många detaljer, fönsterluckor och korsvirke.

Paketen förseglas med lim eller dekorativa klistermärken.

Tre pepparkakshus gjorda av brun kartong och dekorerade med vit tusch. Bredvid står ett tänt ljus och ett fat med pepparkakor.
Tre pepparkakshus gjorda av brun kartong och dekorerade med vit tusch. Bredvid står ett tänt ljus och ett fat med pepparkakor. Strömsö (tv-program),julprydnader,Pepparkakshus,miniatyrmodeller,pyssel,Gör-det-själv

Strömsö

 • Leftover Key lime pie

  Klassikern i ny tappning!

  Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

 • Leverpastej à la Marco Pierre White

  Det här är en av julbordets höjdare.

  Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

 • Strömsös söta julpudding

  Årets julkaka som du kan göra redan nu!

  Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

 • Uggla i papper

  Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

  En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

 • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

  Kanske årets julkort?

  Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

 • Julstjärnor i papper

  En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

  De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

 • Julgranshängen av kartong och garn

  Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

  Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

 • Kort och paketeringstips med spetsmönster

  Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

  Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö