Hoppa till huvudinnehåll

Bildningsnämnden i Korsholm vill se mellanmål i skolan

Ett äpple och ett glas mjölk samt en brun papperskass.
Ett äpple och ett glas mjölk samt en brun papperskass. Bild: Mostphotos mellanmål,maträtter,miljövänliga produkter,hälsa,kök,livsstil,skolmat,näringsterapi,äpple,mjölk

Skoleleverna i Korsholm kan snart få mellanmål i skolan. Det skulle kosta kommunen 150 000 euro i året och nu får fullmäktige ta ställning till ifall det finns budgetmedel för ändamålet.

Bildningsnämnden i Korsholm behandlade på torsdag den motion som Samuel Broman (SFP) lämnade in för över ett år sedan om att erbjuda mellanmål till grundskoleeleverna i kommunen.

- Det hjälper nog både inlärningen på eftermiddagarna, men också välmåendet när man kommer hem, säger Broman.

Som förslag fanns fyra olika alternativ där kostnaderna varierade mellan dryga 103 000 euro och dryga 171 000 euro. Varje alternativ var kostnadsberäknade enligt olika menyer.

- Det är svårt att sätta ett pris på det om man verkligen tar till sig av det och orkar genom dagen bättre, konstaterar Broman.

Nämden på samma linje med Broman

Bildningsnämnden fattade ett enhälligt beslut om att gå in för ett alternativ som skulle kosta kommunen 150 000 euro i året.

- Jag tycker det är bra. Vi har barn som har långa dagar. Det är ett bra initiativ, men det är fullmäktige som fattar beslutet sedan hur det går, säger nämndordförande Johanna Nyman (SFP).

Motionen om mellanmål skickas nu vidare till fullmäktige som på basen av modellerna och kostnadsförslagen besluter om beviljande av tilläggsmedel.

Tanken är att mellanmålet ska införas i kommunens skolor för årskurserna 3-9 från och med 1.8.2018.

Läs också