Hoppa till huvudinnehåll

Genusvetare: #Metoo är inte till för att krossa män

Bild på Charlotte Cederbom
Kampanjen #Metoo vill inte män något illa, men en del män borde vänja sig vid att deras röst inte alltid väger tyngst, säger genusvetare Charlotte Cederbom. Bild på Charlotte Cederbom Bild: Yle cederbom

Många män har svårt med #metoo och #dammenbrister. I Sverige uppger en stor del att kampanjerna är överdrivna. I Svenska Yles kommentarfält känner många att kampanjen attackerar män.

Därför ringde X3M Fokus upp genusvetaren och doktorand i genushistoria Charlotte Cederbom. Hon borde väl kunna hjälpa med att hantera kampanjerna.

- Det viktigaste med #metoo är säkert att lyssna, att acceptera att det är förkrossande många kvinnors vardag. Det betyder inte att det är alla mäns fel eller att män är elaka, onda och ska attackeras. Det ska inte vara det som kampanjen handlar om.

#Metoo har främst fungerat som ett forum för kvinnliga offer, så många har uppfattat det som en attack mot män. Charlotte välkomnar egna kampanjer där män själva talar öppet om att falla offer för sexuellt våld och trakasserier.

När mannen inte är i fokus skär det till

Om man kan läsa igenom vittnesmålen och inte känner för att göra någonting så får det väl vara så, säger Charlotte. Men man borde undvika att läsa dem bara för att beskylla eller bortförklara.

- Det är inte rätt diskussion att inflika ”alla män är inte på det här viset och män kan också bli våldtagna”. Det är helt sant – men den här diskussionen handlar inte om det.

Varför faller snacket så ofta in på det spåret igen – ”inte alla män”?

- Nu sticker jag ut hakan lite, men det finns inte mycket som är stängt för en vit finländsk heteroman. Direkt det uppstår separatistiska rum där den här mannen är utestängd, så skär det ofta till lite.

- Det kan handla om gayklubbar, utbildningar för kvinnor eller invandrare. #Metoo är just en sån diskussion - den ska inte drivas av mannen, hans ord ska inte väga tyngst.

Tänk om där finns en enda person som inte förstår och ser skämtet som en bekräftelse att bete sig som ett as?― Genusvetare Charlotte Cederbom om faran med sexistiska skämt.

Varför får man inte dra vissa skämt längre?

Förutom att lyssna så har Charlotte ett annat tips: säg ifrån. Säg ifrån till okända, säg ifrån till varandra, låt inte ens sexistiska skämt passera.

Vad är det farliga i att skämta i ett kompisgäng där de andra antagligen förstår att man inte menar allvar?

- ”Antagligen” är väl nyckelordet där. Tänk om där finns en enda person som inte förstår och ser det som en bekräftelse att bete sig som ett as?

- Klart man ska få skämta eller flörta, allt sånt behöver inte förstöras. Men det måste bli en förändring när det gäller vad som är okej.

Mannens roll är mer begränsad

#Metoo har gjort att många män ifrågasatt den tuffa och okänsliga mansrollen. Helt rätt, enligt Charlotte. För män måste idag passa in i en snävare roll än kvinnor.

- Traditionellt manliga egenskaper är helt öppna för kvinnor. ”Pojkflickor” är det klassiska exemplet. De får högre status, medan vi ser ner på pojkar som beter sig som flickor förväntas göra. För vi ser automatiskt det manliga som bättre, vilket också är ett problem i sig.

Att våga visa känslor eller svagheter är alltså fortfarande inte ett okej alternativ för typiska män.

Vad kan vi göra åt det?

- Det är främst något som män måste ta itu med själva. Män behöver en helt egen rörelse som frigör dem från krav och normer.

Enligt Charlotte behöver män inte vända ryggen till manlighet som koncept.

- Män borde bara få vara precis som de vill och ändå känna sig som män.

 • Nordkorea skärper tonen - "vi tigger inte om ett toppmöte med USA"

  Trump: besked om mötet i Singapore senast nästa vecka.

  Nordkorea skärper tonen ytterligare inför det planerade toppmötet med USA nästa månad. President Donald Trump säger för sin del att det nästa vecka kommer slutligt besked om mötet kommer att hållas den 12 juni i Singapore.

 • Snabba ryck krävs vid försäljningen av Nextjets konkursbo

  Marknaden avgör vilka linjer som flyger vidare.

  Det handlar om att försöka sälja det här väldigt fort, typ den här veckan. Det säger flygbolaget Nextjets konkursboförvaltare Lars-Henrik Andersson vid advokatbyrå Lindahl i Sverige om tidtabellen för en eventuell affär.

 • Facket: Akut läge för hemvården i Åbo – "Något måste göras, annars kollapsar systemet"

  Personalbrist ett stort problem inom hemvården i Åbo.

  Läget inom hemvården i Åbo är mycket akut, anser vårdfacket Super. Bristen på hemvårdare är stort och på vissa håll är det svårt att hitta vikarier för sommaren, samtidigt som personalen kroknar under den stora arbetsbördan. Vid Åbo stad anser man ändå att man jobbar med frågan och att vikariesituationen har sett rimlig ut under våren.

 • Allt fler bönder väljer ekologisk produktion

  Ekologiskt är ekonomiskt.

  Allt fler bönder väljer att gå över till ekologisk produktion. Just nu upplever den ekologiska produktionen den starkaste tillväxten på 20 år. Störst är ökningen här i Egentliga Finland med 61 nya ekologiska odlingar.

Nyligen publicerat - X3M