Hoppa till huvudinnehåll

Högstadiet i Lovisa får ett modernt och mångsidigt skolhus - men ingen gymnastiksal

ritning på det nya högstadiet.
Såhär ska det nya svenska högstadiet se ut. ritning på det nya högstadiet. Bild: Yle/ Arkitektbyrå Riitta & Kari Ojala Lovisa,lovisanejdens högstadium

Lovisanejdens högstadium ska få ett nytt skolhus och också ett nytt namn. Planerna för det nya skolcentret visades upp på torsdagen och den nya byggnaden ska erbjuda mångsidiga inlärningsmiljöer.

- Jag hade väntat mej lite mer folk, säger utbildningschef Timo Tenhunen när han inleder informationsmötet om det nya svenskspråkiga skolcentret.

Förutom pressen hade ungefär en handfull Lovisabor tagit sig till mötet på torsdagskvällen.

Baracker i några år

Lovisanejdens högstadium jämnades med marken i somras och eleverna är för tillfället inhysta i baracker. Det nya skolcentret ska byggas på samma plats.

Rivning av Lovisanejdens högstadium
I somras revs Lovisanejdens högstadium. Rivning av Lovisanejdens högstadium Bild: Yle/Jeanette Winberg Lovisa,sommar,rivning,lovisanejdens högstadium

Konkurrensutsättning börjar i januari, och staden hoppas på många goda anbud. I maj eller juni kan själva bygget inledas och det kommer att pågå i åtminstone ett år. Eleverna beräknas kunna flytta in i den nya byggnaden lagom till skolstarten i augusti 2019.

När skolan står klar kan gymnasieeleverna ta över barackerna eftersom gymnasiebyggnaden ska renoveras. Renoveringen börjar antagligen redan under sommaren och ska vara klar i januari 2020.

Det blev redan tidigare klart att Forsby skola byggs av timmer och att det nya högstadiet byggs av korslimmat massivträ (CLT eller Cross Laminated Timber).

Totalt ska hela paketet med både den nya byggnaden och saneringen av gymnasiet gå loss på 16 miljoner euro.

Stor byggnad

Den nya skolan blir 3660 kvadratmeter stor vilket innebär 14 kvadratmeter per elev.

- Det är i vanliga fall 8 eller 9 kvadratmeter per elev i andra nybyggen så det finns furstligt med utrymme. Alla kvadrater kommer också att utnyttjas för undervisning, säger Timo Tenhunen.

Då staden tidigare gav ut information om nybygget väckte det stora hålet i taket förundran.

ritning på det nya högstadiet.
"Hålet" i taket har väckt förundran. ritning på det nya högstadiet. Bild: Yle/ Arkitektbyrå Riitta & Kari Ojala Lovisa,lovisanejdens högstadium

- Och nu till det som ni kanske undrar mest över, vad är det stora hålet till för? Det får arkitekt Juho Ojala förklara.

Juho Ojala är arkitekt och vd på arkitektbyrån Riitta & Kari Ojala. Han har planerat den nya byggnaden.

"Hålet" är placerat i taket vid huvudingången och är egentligen ett slags fönster som ska släppa in ljus. Hålet kommer att täckas av något slags plexiglas och släppa in mycket ljus eftersom det kommer att bli cirka 5x7 meter stort.

- Taket ska bilda ett slags jättelikt paraply över byggnaden, så att vattnet inte kommer åt väggarna, förklarar arkitekten Juho Ojala.

Vid huvudingången bildar taket en båge för att ge ett mer inbjudande intryck.

- Stora byggnader kan vara lite skrämmande och påminna om ett kontor. Därför ville vi mjuka upp ingången med bågen.

Ojala berättar att taket planerats för att passa in bredvid gymnasiet.

ritning på det nya högstadiet.
Gymnasiet och högstadiet. ritning på det nya högstadiet. Bild: Yle/ Arkitektbyrå Riitta & Kari Ojala Lovisa,lovisanejdens högstadium

Byggnaden är U-formad och kommer att bli ganska stor. På ritningarna är det lätt att missbedöma storleken.

Via huvudingången kommer man in till byggnadens hjärta, ett stort utrymme där man kan ha möten och andra evenemang. Matsalen finns också på bottenvåningen men är så hög i tak att den sträcker sig till andra våningen. Runt matsalen går en balkong på andra våningen.

Skolan byggs för framtiden

Den nya läroplanen har man tagit i beaktande då bygget planerades. Den nya läroplanen fokuserar på tvärvetenskaplighet och självstudier. Därför ska utrymmena också vara mångsidiga.

Det finns ett rum där eleverna kan studera själva och en del klassrum har skjutbara dörrar så att de antingen kan vara små eller stora.

Juho Ojala.
Arkitekt Juho Ojala. Juho Ojala. Bild: Yle/Sofia Strömgård Lovisa

På andra våningen har arkitekterna försökt komma ifrån skolkorridorerna och istället har man utgått från en stig som löper runt hela våningen.

Skolgården är inte färdigplanerad men staden har önskat en gård som främjar rörelse. Klart är att gården inte kommer att bli likadan som Harjurinteen koulus gård som är fylld av diverse klätterställningar.

Fuktskador?

Bland föräldrarna väcker taket en hel del frågor, kommer hålet att orsaka fuktskador?

- Nej, hålet kommer att ha en slags krage som stoppar vatten och snö, säger arkitekten Juho Ojala.

Kommer bygget att vara täckt?

- Jo, det kommer att täckas av ett stort tält.

En annan fråga som väckte debatt är att den nya skolan saknar en gymnastiksal. Idrottshallen renoverades i somras på grund av inneluftsproblem men planen är att bygga en ny idrottshall eftersom den gamla knappt är i dugligt skick.

Nina Sirén har en dotter i sjunde klass och hon är besviken över att en gymnastiksal inte kommer att byggas.

- Flickor i högstadiet har inte vistats just alls i idrottshallen tillsammans med sin gymnastiklärare under de senaste tio åren. När det byggs en ny skola så tycker jag att det skulle vara väldigt trevligt med en ny gymnastiksal.

Nina Sirén.
Nina Sirén tycker att en gymnastiksal behövs i den nya skolan. Nina Sirén. Bild: Yle/Sofia Strömgård Lovisa,nina sirén

Hon tycker att man riskerar hela gymnastikundervisningen inomhus om man inte bygger en sal i den nya skolan. Sirén tror inte att den nya idrottshallen kommer att ligga särskilt högt på prioriteringslistan eftersom utgifterna redan är höga för skolan och ett eventuellt nytt bibliotek.

- Jag hade fått den bilden att man sparar på kvadratmeter men det visade sig nu att det finns ganska många kvadratmeter i den nya skolan. En liten gymnastiksal kan väl inte ta så mycket utrymme?

Överlag tycker hon att den nya skolan ser modern och intressant ut, det finns spännande former och sluttande tak. Dessutom är det trevligt att den byggs i trä.

Skolan får ett nytt namn

I samma veva som projektet startar på allvar ska staden också ordna en namntävling, berättar utbildningschef Timo Tenhunen.

- Namnet Lovisanejdens högstadium känns förlegat. Vi har planerat att vi ska ha en namntävling på vårterminen i januari.

Här kan man ta del av planerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland