Hoppa till huvudinnehåll

Leftover Key lime pie

Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a. torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

Ingredienser, 6-8 pers

  • 300 g blandade rester ur skåpet: torrt bröd, kex, salta pinnar m.m.
  • 150 g smör
  • 400 g kondenserad mjölk
  • 3 äggulor
  • 5 lime
  • 300 g vispgrädde
  • 1 msk fruktig olivolja
  • 2 msk florsocker
  • ev limeblad till garnering

Gör så här

  1. Värm ugnen till 165 c
  2. Mixa bröd och kexrester till smulor i matberedare. Bind med rumstempererat smör.
  3. Pressa ut i en springform, var noga med att den är tät.
  4. Baka i ugn ca. 15 min, tag ut och låt svalna.
  5. Vispa äggula tills vit och luftig.
  6. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa 2 min.
  7. Tillsätt rivet skal av 4 lime och 1,5 dl färskpressad limejuice, vispa ytterligare ett par minuter.
  8. Häll upp i formen och baka i ca. 17-20 min. tag ut och kyl, gärna över natten.
  9. Vispa grädden lätt och smaksätt med florsocker och olivolja.
  10. Toppa pajen med olivgrädde vid servering.
  11. Garnera med lime och ev limeblad.
Leftover Key lime pie på ett fat
Leftover Key lime pie på ett fat Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,bakverk,Paj

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.