Hoppa till huvudinnehåll

Ljudanalys kring omstridd vindmölla i Sundom snart klar

Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom.
Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wasa wind

I ytterligare några veckors tid fortsätter ljudmätningarna kring vindkraftverket i Sundom i Vasa. Senast strax efter nyår ska en rapport om bullret vara klar, lovar Ingmar Sjöblad, vd för bolaget som äger vindmöllan.

Ljudnivåerna från vindkraftverket registreras vid fyra stycken mätstationer, utplacerade på strategiskt avgörande platser i Sundom.

Omfattande mätningsresultat finns redan, men klara är man inte ännu.

- Vi fortsätter mätningarna tills vi har fakta kring alla varianter av väder, vindstyrka, lufttryck och så vidare. Vi nöjer oss inte med mindre än en fullständig rapport, säger Ingmar Sjöblad som är vd för Mervento Power Technology & Engineering.

Bolaget köpte upp vindmöllan i Sundom i början av september och sedan dess har testmöllan åter snurrat för fullt. Till många sundombors förtret.

På grund av missnöjet kring bullernivåerna från testmöllan har Vasa stad krävt att mätningarna görs.

Filtrera bort andra ljud

Ingmar Sjöblad räknar med att mätningarna kommer att pågå i ytterligare en knapp månad. Sedan ska resultatet sammanställas.

- Mätningsstationerna registrerar ju också andra ljud, vi vet att vi i byn exempelvis har en hel del ljud som kommer från lantbruksmaskiner och även från trafiken. Under analysen måste de här ljuden sorteras bort så att vi kan se exakt vilka ljud som kommer från möllan.

Sjöblad vill i det här skedet inte spekulera i vad resultatet av bulleranalysen kommer att bli.

- Nej, det är ännu för tidigt att säga var vi landar.

Då mätningsresultaten är klara ska de även gås igenom tillsammans med Vasa stad. Analysen kommer sedan att delges sundomborna.

- Vi är glada över samarbetet med grannarna hittills. Alla har välkomnat att de här mätningarna görs och vi fick utan problem mätningsstationerna utplacerade, säger Sjöblad.