Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland firade storslaget, #metoo-rörelsen vald till årets person, flyktingar i Ukraina får äntligen lite hjälp

Pratbubbla med texten #metoo.
Pratbubbla med texten #metoo. trakasserier,#metoo,sexuella övergrepp

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Finland har firat sin hundraåriga självständighet med pompa och ståt. Firandet kulminerade i ett mäktigt fyrverkeri vid Salutorget i Helsingfors, till tonerna av Jean Sibelius.

Fyrverkerier mot en mörk natthimmel.
Fyrverkerier mot en mörk natthimmel. fyrverkerier,Finland 100

Demonstrationerna under självständighetsdagen gick överlag rätt lugnt till. Enligt polisen var det mera folk i rörelse än under tidigare år. Omkring tusen personer deltog i en demonstration mot nazism som ordnades av vänsterunga, medan nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsens tåg samlade 450 personer och den nationalistiska manifestationen 612 drygt tusen personer.

I dag ska riksdagen diskutera växande samhällsklyftor. Regeringen ger sitt svar på den interpellation i vilken oppositionspartierna SDP, Vänsterförbundet och De gröna ifrågasätter regeringens politik gällande samhällsklyftorna. Partierna anser att regeringens politik ökar å ojämlikheten och att det alltid är samma människor som utsätts för högre avgifter och nedskärningar i service. Efter interpellationsdebatten röstar riksdagen om förtroendet för regeringen.

Korsnäs-Malax fiskeområde har lämnat in ansökan om undantagslov för att bekämpa skarven nästa år. Det är den första ansökan från Österbotten som landat på NTM-centralens bord sedan den regionala skarvarbetsgruppen lade fram sin handlingsplan.

Utrikes:

FN:s säkerhetsråd samlas senare i dag till ett krismöte om Jerusalem. USA:s president Donald Trump erkände i går Jerusalem som Israels huvudstad och nu förbereder USA en flytt av sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet har lett till en proteststorm.

Biltillverkaren Volkswagens tidigare chef Oliver Schmidt har i USA dömts till fängelse för sin delaktighet i dieselskandalen. Han dömdes till sju års fängelse samt 350 000 euro i böter. Volkswagen medgav år 2015 fusk i utsläppstester som gällde 11 miljoner dieselbilar världen över. Schmidt ledde avdelningen som ansvarade för miljöfrågor i USA.

Time Magazine har valt de människor som brutit tystnaden om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier till årets person 2017. Rörelsen har blivit känd för hashtaggen #metoo i sociala medier.

En brandhelikopter flyger ovanför branden i stadsdelen Bel-Air, Los Angeles på onsdag morgon, lokal tid.
En brandhelikopter flyger ovanför branden i stadsdelen Bel-Air, Los Angeles på onsdag morgon, lokal tid. Bild: EPA-EFE/JOHN CETRINO skogsbränder,Kalifornien,Los Angeles

Omfattande skogsbränder fortsätter att rasa i södra Kalifornien. Över 230 000 människor har beordrats lämna sina hem i distrikten Los Angeles och Ventura. Tusentals hem hotas av brandinfernot och flera exklusiva fastigheter i exempelvis Bel-Air har brunnit ner.

De tyska socialdemokraterna står inför en stormig partidag. Man ska ta ställning till om man kan gå med på diskussioner, som eventuellt för partiet in i ett nytt regeringssamarbete med Angela Merkels kristdemokrater. Inom partiet finns ett hårt motstånd.

Omkring två miljoner människor har flytt kriget i östra Ukraina. Av dem befinner sig omkring en och en halv miljon i Ukraina. Den ukrainska staten har nu börjat betala ut små understöd till dem som tvingats på flykt - men det största ansvaret för hjälpen har frivilliga stått för.

Väder:

Det snöar med början i väster, i kväll även regn i sydvästra delen av landet. I natt är snöfallet lokalt riklig i landets mellersta del.

-3..+3 grader i väster, -1..-5 i öster och -5..-30 i norr.