Hoppa till huvudinnehåll

Regissören Marco Bjurström: “Ta vara på de ungas styrkor”

Marco Bjurström tillsammans med huvudrollsinnehavarna i musikalen Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen.
Koreografen och regissören Marco Bjurström omringad av huvudrollsinnehavarna i musikalen Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen. Marco Bjurström tillsammans med huvudrollsinnehavarna i musikalen Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen. Bild: Elisa / StepUp musikaler,ensemble

Alla har behov av att bli sedda och accepterade. Alla borde få chansen att vistas i en trygg miljö där man får vara sig själv. Det här är någonting man värnar om i musikalprojektet ShedHelsinki där 150 barn och ungdomar medverkar. ShedHelsinki är en ensemble där alla får vara med oberoende talang, erfarenhet eller fysiska egenskaper.

De unga antas i anmälningsordning utan audition men ändå svarvar ensemblen ihop en proffsig helhet som heter duga. På fredagen har musikalen Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuten premiär i Helsingfors.

Det här är ett projekt där själva resan är viktigare än målet, berättar Marco Bjurström som är regissör och konstnärlig ledare för gruppen.

- Den största grejen är den att alla får vara med. En del har aldrig stått på scenen medan andra har dansat och sjungit hela sitt liv. Den här blandningen är härlig. Under träningsperioden börjar vi från noll. Men när vi närmar oss premiären är alla ganska nära hundra, berättar Bjurström med stolthet.

Några ungdomar skuffar en rullstol på scenen i musikalen Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen.
Musikalens styrka är mångfalden bland de medverkande. Drygt tio ungdomar är rullstolsburna. Några ungdomar skuffar en rullstol på scenen i musikalen Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen. Bild: Timea Slavic musikaler,shedhelsinki

Ensemblen består av en salig blandning ungdomar från sju till tjugo år plus några proffs vars uppgift är att fungera som coachar och stöd både på scenen och under repetitionerna. En del av de medverkande har specialbehov och ett tiotal är rullstolsburna.

- När vi hade de första repetitionerna i augusti så var några småflickor jätterädda för de stora elektriska rullstolarna som några ungdomar satt i. Men efter att vi tillsammans med deras mammor gick igenom det hela, kom de tillbaka hur glada som helst, minns Bjurström.

Teater förenar

Förebilden för ShedHelsinki är den Londonbaserade teatern Chickenshed, som ursprungligen grundades i ett gammalt hönshus för drygt 40 år sen, därav namnet.

Grundarna Jo Collins och Mary Ward märkte hur lätt det var att nå barnen med hjälp av drama. Barnen, en del med specialbehov och olika utmaningar i livet, blommade upp på scenen när man förstod att fördomsfritt ta vara på deras styrkor och värna om deras personligheter.

Koreografen och regissören Marco Bjurström har redan i många års tid arbetat med musikalteater och ungdomar. När han fick nys om Chickenshed och dess filosofi tvekade han inte en sekund på att köra igång ett motsvarande projekt i Finland.

Det spelar ingen roll om man sitter i rullstol eller hur gammal man är, alla är lika värda― Jennifer Stenholm
Milla Rissanen och Jennifer Stenholm medverkar båda i ShedHelsinkis musikalproduktion Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen.
Jennifer Stenholm och Milla Rissanen gillar att både sjunga, dansa och skådespela samtidigt. Milla Rissanen och Jennifer Stenholm medverkar båda i ShedHelsinkis musikalproduktion Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen. Bild: Nina Sederlöf musikaler,shedhelsinki

“Jag har lärt mig att acceptera alla”

Jennifer Stenholm och Milla Rissanen är båda 14 år och går i Mattlidens skola i Esbo. Rissanen medverkade redan i fjolårets produktion Peter Pan och fick blodad tand. Båda prisar mångfalden i ensemblen.

- Det spelar ingen roll om man sitter i rullstol eller hur gammal man är, alla är lika värda. Jag har lärt mig se också de med lite annorlunda egenskaper i ett nytt ljus, säger Stenholm.

För regissören Marco Bjurström är det viktigt att behandla alla skådespelare och de övriga medverkande likvärdigt, oberoende graden av professionalitet.

- Jag bemöter alla lika. Det är samma meininki för alla. Det här borde det finnas mycket mera av i samhället överlag, menar Bjurström.

Regissören Marco Bjurström samtalar med några ungdomar under repetitionerna av Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen.
Det finns massor av människor som har bra ideér och som kan nästan vad som helst, menar regissören Marco Bjurström. Regissören Marco Bjurström samtalar med några ungdomar under repetitionerna av Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen. Bild: Timea Slavic Marco Bjurström,musikaler,shed

Proffsen - ta lärdom!

Överlag anser Bjurström att också proffsteatrar kunde ta lärdom av den tillit och energi som flödar bland de unga amatörerna.

- Det handlar inte bara om teknik och kunskap, om att allt ska vara perfekt. Det handlar om att våga lita på varandra och tillsammans njuta av det man gör. Jag tror och hoppas att de som ser vår föreställning går tillbaka till sina jobb och skolor och tänker - om de på ShedHelsinki kan - då kan också vi.

Musikalen Prinsessa Ruusunen - paluu tulevaisuuteen har premiär på Studio Pasila i Helsingfors 8.12.