Hoppa till huvudinnehåll

Skulden i Nykarleby ökar då staden investerar

Nykarleby vårdavdelning
Nykarleby hälsovårdscentral. Nykarleby vårdavdelning Bild: Nathalie Lindvall Nykarleby vårdavdelning

Nykarleby kommer att investera friskt de närmaste åren. - Vi var alla överens om att det var stora investeringar, men väldigt nödvändiga, säger fullmäktigeordförande Elli Flén (Sfp).

Nykarlebys stadsfullmäktige behandlade budgeten för 2018 och ekonomiplanen för 2019-2020 på sitt möte på torsdag. Fullmäktige kunde med vissa små ändringar godkänna styrelsens förslag.

- Det blir en investeringstung budget, men å andra sidan var de allra flesta överens om att det var alldeles nödvändigt, konstaterar Flén.

kvinna bredvid krukväxt
Elli Flén. kvinna bredvid krukväxt Bild: Yle/Roy Fogde försvaret

De närmaste två åren kommer Nykarleby att investera 12,5 miljoner i bland annat renoveringen av skolområdet och hälsovårdscentralen. Dessutom ska Kyrkbron renoveras.

Lånebördan ökar

Det här innebär att lånebördan kommer att öka betydligt. Hittills har skuldsättningen legat på 3700 euro per invånare, men när man kommit i mål med renoveringar och nybyggen 2020 har skulden stigit till över 5000 euro per invånare.

- Vår skuldsättningsgrad blir väldigt hög och det är illa. Men hur vi än vänder och vrider på det, så har vi skolbarn i baracker och inomhusluftsproblem på hvc. säger Flén.

- Det är inget extravaganza utan det är nödvändiga saker och viktiga satsningar på skola och vård.

Finns det några ljuspunkter i ekonomin?

- Jag tycker ljuspunkten är det att vi har bestämt oss för att våga satsa. Alternativet skulle vara att bestämma att inte göra något. Då har man själv börjat sin egen nedräkning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten