Hoppa till huvudinnehåll

Tyska socialdemokrater och Merkel: ”Inget förtroende för fortsatt samarbete”

Valreklamer för Angela Merkel och Martin Schulz i Berlin inför det tyska förbundsdagsvalet i september 2017.
Socialdekraternas ordförande Martin Schulz. Valreklamer för Angela Merkel och Martin Schulz i Berlin inför det tyska förbundsdagsvalet i september 2017. Bild: All Over Press Angela Merkel,Martin Schulz,Tyskland,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),Socialdemokraterna (SPD)

De tyska socialdemokraterna står inför en stormig partidag. Man ska ta ställning till om man kan gå med på diskussioner, som eventuellt för partiet in i ett nytt regeringssamarbete med Angela Merkels kristdemokrater. Inom partiet finns ett hårt motstånd.

– I fyra år har vi samarbetat med Merkel och hennes kristdemokrater och vi har sett många överenskommelser brytas.

– Därför finns det inte längre någon grund för ett förtroendefullt samarbete med kristdemokraterna, säger Stefanie Krammer som är ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund i Bayern.

Förbundet är strikt emot att på nytt sitta med i en regering ledd av Merkel. Man vill hellre att förbundskanslern löser regeringskrisen utan SPD.

– En minoritetsregering kunde vara ett bra alternativ för Tyskland, säger Krammer.

Det skulle enligt henne leda till klarare politiska skiljelinjer och en livligare politisk diskussion.

Väljarna emot regeringsmedverkan

Den socialdemokratiska partiledningen vill i det här skedet hålla alla alternativ öppna.

Man säger sig vara beredd att diskutera med Merkel, men samtidigt betonar man uttryckligen att diskussioner inte automatiskt betyder att man bänkar sig i regeringen.

Om ledningen ens ska kunna övertyga partiet om att inleda diskussioner med Merkel blir en av de viktigaste frågorna vid partidagen som inleds idag.

Och det blir en svår uppgift. En färsk opinionsundersökning visar nämligen att mindre än 30 procent av SPD-väljarna vill se partiet i regeringen.

Inom partiet finns nämligen en stor rädsla för vad en fortsatt regeringsmedverkan kan komma att betyda för partiet.

– Vi har inte vunnit något på att sitta i regeringen, trots att vi har fått igenom många för oss viktiga frågor. Fortsätter vi på den här linjen så kommer det bara att gå vidare utför för SPD, säger Krammer.

”Det blir ett nej”

Pressen på socialdemokraterna är i vilket fall som helst hård.

Trots att SPD i september gjorde sitt sämsta val i förbundsrepublikens historia, konfronteras man hela tiden med krav om att partiet måste axla sitt ansvar för att Tyskland ska få en handlingskraftig regering.

Om diskussionsviljan inom partiledningen nu möjligen leder till regeringsförhandlingar, så betyder det absolut inte att partiet tar plats i regeringen.

Det sista ordet har nämligen de enskilda partimedlemmarna, som i en redan utlovad medlemsomröstning i så fall ska få säga sitt om en regeringsmedverkan.

Om det kommer till en omröstning vet Stefanie Krammer precis hur hon ska rösta.

– Då blir det ett nej, precis som det blev i omröstningen år 2013.