Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sporten rankar: Här är de största favoriterna i Champions League

Manchester City jublar.
Hösten har varit ett enda långt segertåg för Manchester Citys del. Manchester City jublar. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Manchester City FC

Gruppspelet i Champions League är färdigspelat. Sexton lag är klara för spel efter nyår i turneringen – och det kan bli några riktiga godbitar på menyn. Yle Sporten rankar de sexton slutspelslagen.

1. Manchester City
Just precis här och nu är Man City hela Europas bästa lag. Har stått för en rekordbra start i Premier League och Pep Guardiola har fått alla offensiva bitar på plats. Har stundtals visat upp en makalös fotboll. Ett litet frågetecken finns kring defensiven, ett betydligt större runt de engelska lagens stentuffa program från och med nu. Men just i dag står City högst upp.

2. FC Barcelona
Katalanerna är fortfarande obesegrat den här säsongen. Ernesto Valverde har höjt profilen på Blau Grana efter ett mediokrare fjolår – och så har man ju dessutom en viss Lionel Messi. Argentinaren har varit så där löjligt bra även den här hösten.

Edinson Cavani och Neymar firar.
Edinson Cavani och Neymar har imponerat i PSG. Edinson Cavani och Neymar firar. Bild: EPA Edinson Cavani,Neymar

3. Paris Saint-Germain
Showen i Paris har växlat upp. Det är en hel cirkus som har rullat fram genom hösten med en bländande offensiv. Frågan är om trion Neymar, Edinson Cavani och Kylian Mbappé inte är hela Fotbollseuropas vassaste. PSG-projektet är redo för att ta nästa kliv.

4. Real Madrid
De dubbla mästarna har haft en riktigt tung höst med Real Madrid-mått mätt. Ändå är det omöjligt att blunda för den kapacitet som ”Los Blancos” har. Laget sladdar i La Liga-täten och det krävs inte många poängtapp till för att titeln ska vara en utopi. Det kan gynna Real i Champions League.

5. Bayern München
En rätt miserabel höst ska sammanfattas för tysk fotboll i Europa. Det har gått tungt i Europa League, det blev en enorm missräkning i Champions League. Bayern München är enda laget som finns kvar i turneringen. Efter en svajig start har jätten vaknat och visst ska det höjas varnande finger för FC Bayern i vår också.

Romelu Lukaku.
Romelu Lukaku har blandat och gett under hösten. Romelu Lukaku. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Romelu Lukaku

6. Manchester United
Man United har både bredd och spets i den här truppen för att gå långt. En frisk Zlatan Ibrahimovic blir en skön avlastning till Romelu Lukaku i anfallet. José Mourinhos något försiktiga taktik lämpar sig väl för dubbelmöten i Europa.

7. Juventus
Juventus har inte slagit någon med häpnad i höst, men är omöjligt att räkna bort ändå. Försvarsmuren är inte lika svårforcerad som tidigare, men även den här upplagan kan stänga ner motståndare. Förra vårens finalist är en outsider den här säsongen.

8. Chelsea
Chelseas absolut största motståndare just nu är måndagens lottning. Två av tre alternativ är mardrömmar – PSG och Barcelona. Londonlaget får det tufft över två matcher mot något av de lagen.

9. Tottenham
Väldigt imponerande att sopa hem en grupp med Real Madrid och Borussia Dortmund som motståndare – dessutom med flest poäng av alla lag. När ”Spurs” får allt att stämma kan man utmana alla, men de senaste veckorna har också visat bristerna som finns i Tottenham.

10. Roma
Hur långt räcker Romas aggressiva spel? Eusebio Di Francesco har förnyat Romklubben och den spelar en riktigt underhållande fotboll. Ändå en av gruppvinnarna som många tvåor suktar efter.

Mohamed Salah firar ett mål för Liverpool
Mohamed Salah har varit ett av höstens utropstecken. Mohamed Salah firar ett mål för Liverpool Bild: imago/Colorsport/ All Over Press Mohamed Salah,Liverpool FC

11. Liverpool
På en lyckad dag kan Liverpools offensiva styrka knocka vilket lag som helst. Philippe Coutinho, Roberto Firmino, Mohamed Salah och Sadio Mané kan springa sönder allt motstånd. De stora luckorna bakåt är däremot inget som man kan gå hela vägen med.

12. Besiktas
Turkarna har något på gång. Ekonomin är sanerad, arenabygget är på plats och tränaren Senol Günes har fått fart på spelare som Pepe, Alvaro Negredo och Ryan Babel. Besiktas vann sin grupp och har imponerat, men är nog ändå laget som alla tvåor vill ha på sin lott.

13. Sevilla
Det kan blixtra till om Sevilla på en bra dag. Wissam Ben Yedder är en vass målskytt och mittfältet med Ever Banega i spetsen kan vålla många bekymmer. Trots det är ett defensivt svagare Sevilla en bra lottning för gruppettorna.

Sjachtar Donetsks spelare firar.
Sjachtar Donetsk slog Manchester City i sista gruppspelsomgången och tog sig vidare på Napolis bekostnad. Sjachtar Donetsks spelare firar. Bild: EPA FK Sjachtar Donetsk

14. Sjachtar Donetsk
Den ukrainska kylan i februari och sydamerikansk spets framåt är Sjachtars fördelar. Annars talar det mesta emot exilklubben, som redan har överträffat förväntningarna med att slå ut Napoli. Laget brukar inte vara i toppform mitt i vintern och spelare för spelare ska nivån inte räcka till.

15. Basel
Schweizarna har lyckats ta sig till åttondelsfinal två gånger tidigare i Champions League. All heder för att man är där igen, men här ska det ta stopp. Enda hoppet är ett dubbelmöte med Besiktas.

16. Porto
Porto är rutinerade på den här nivån, men den här upplagan av den portugisiska toppklubben känns mager. Hankade sig vidare som tvåa från den enklaste gruppen. En drömlott för alla gruppettor.

Så går lottningen till:

Åttondelsfinalerna lottas på måndag vid Uefas högkvarter. En gruppetta kommer att ställas mot en grupptvåa.

Gruppettorna: Manchester United, Paris Saint-Germain, Roma, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Besiktas, Tottenham.

Grupptvåorna: Basel, Bayern München, Chelsea, Juventus, Sevilla, Sjachtar Donetsk, Porto, Real Madrid.

Två lag från samma land kan inte mötas i åttondelsfinalen. Dessutom kan två lag som spelade i samma grupp inte mötas i det här skedet av turneringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport