Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty Finlands ljuspris går till Global Clinic

Amnesty
Amnesty Bild: Amnesty Amnesty International

Amnesty Finlands traditionella ljuspris går i år till Global Clinic, som erbjuder hälsovårdstjänster för papperslösa.

- De fantastiska frivilligarbetarna på Global Clinic jobbar för att alla människor ska få den vård de behöver, utan diskriminering och oberoende av deras etniska bakgrund eller nationalitet.

Så motiverar Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty Internationals Finlandsavdelning, valet av årets pristagare.

Global Clinic erbjuder multiprofessionell hjälp för olika hälsorelaterade problem för papperslösa personer som saknar tillgång till den offentliga hälso- och sjukvården i Finland. Tjänsterna är kostnadsfria och anonyma.

Kliniken har verkat sedan 2011 och stöds bland annat av föreningen Lääkärin sosiaalinen vastuu samt Helsingfors Diakonissanstalt.

Fler tjänster för de papperslösa

Diskussionen om de papperslösas ställning i Finland har tagit fart under det gångna året då förändringarna i utlänningslagen har hotat öka antalet papperslösa i landet.

Förra veckan beslutade Helsingfors stadsfullmäktige att utöka de tjänster som erbjuds för papperslösa med bland annat vacciner och oavvislig vård av kroniska sjukdomar.

- Under de senaste åren har regeringar runtom i Europa bidragit till att försämra både de asylsökandes och papperslösa immigranternas ställning. Finland är inget undantag i detta sammanhang. Därför har aktörer som Global Clinic intagit en allt viktigare roll, säger Frank Johansson.

Frivilligarbetet vill förändra samhället

Det är en varierande skara av frivilligarbetare som verkar vid Global Clinic. Där finns läkare, sjukskötare, barnmorskor, tandläkare, psykologer och tolkar, och dessutom erbjuds rådgivning i rättsliga frågor.

Att jobba på Global Clinic ger mycket också åt de frivilliga själva, berättar Raili Bäckström som jobbar som frivillig sjuksköterska.

- Att lämna en människa utan vård är fel. Om han eller hon inte kan få vård på annat håll, men jag själv kan hjälpa – det är en fin sak, säger Bäckström.

Frivilliga läkaren Heli Salmi poängterar att kliniken dessutom har ett större mål – att påverka samhället.

- Att införa ett hälsovårdssystem för papperslösa är det enda rätta beslutet, och det vill vi på Global Clinic framhäva genom det arbete vi gör, säger Salmi.

- Vi på kliniken vill tro på det finländska samhället, och lita på att vi är på väg mot bättre tider.

Steg för steg mot en bättre värld

Amnesty Finland har delat ut ljuspriset sedan år 2002. Priset går årligen till en finländsk person eller förening som genom sin verksamhet har främjat de mänskliga rättigheterna och varit en ”ljusglimt i mörkret”.

Ljuspriset har tidigare erhållits av bland annat musikgruppen PMMP och invånarna i kommunen Kyyjärvi.

Enligt Heli Salmi är ljuspriset ett tecken på att arbetet vid Global Clinic syns.

- Det här priset betyder otroligt mycket för oss. Det visar att vårt arbete har en betydelse, säger Salmi.

Priset delas ut på fredagen klockan 11-12 på Amnestys kontor i Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes