Hoppa till huvudinnehåll

Baggö Marina i Ekenäs ska sätta fart på båtturismen med EU-bidrag

hamnkapten Göran Berghem med hunden Nappi i famnen betraktar en av båtarna i båtförvaringshallen vid Baggö Marina.
Hamnkapten Göran Berghem beundrar en båt av modellen Utö 31 som övervintrar i hans hall. hamnkapten Göran Berghem med hunden Nappi i famnen betraktar en av båtarna i båtförvaringshallen vid Baggö Marina. Bild: Nicole Hjelt / Yle Baggön (ö),Hamn,gästhamnar,Ekenäs,smart marina

Efter en lång väntan ska Baggö Marina sätta igång med sina sju b:n som hamnkaptenen lekfullt kallar dem. Småbåtshamnen i Ekenäs skärgård är en av sju hamnar i Finland som får EU-pengar för att utöka och förbättra sin service.

Målet med EU-projektet Smart Marina är ett pärlband av miljömärkta hamnar i Finlands skärgård.

Seg början

För snart två år sedan kunde arbetet med en vinterförvaringshall sätta igång i Baggö Marina i Ekenäs skärgård.

Sedan år 2003 har hamnkapten Göran Berghem drömt om en småbåtshamn och nio år senare godkändes miljölovet för bryggor.

Baggö Marinas båtförvaringshall, en stor, svart byggnad i trä.
Båtförvaringshallen står klar och är fullastad med övervintrande båtar. Baggö Marinas båtförvaringshall, en stor, svart byggnad i trä. Bild: Nicole Hjelt / Yle Baggön (ö),Ekenäs,gästhamnar,smart marina

Hamnen har alltså en lång och aningen seg historia, men nu ser framtiden ljusare ut.

Snart ska marinan erbjuda butik, bensinmack, bastu, bed & breakfast och bistro. Det förutom båthallen och bryggan utgör hamnens sju b:n som Berghem har som målsättning.

Hamnkapten Göran Berghem ser ut mot vattnet och ler utanför båtförvaringshallen vid Baggö Marina.
För grusplanen framför förvaringshallen visionerar Berghem bland annat en butik, bastu och bistro. Hamnkapten Göran Berghem ser ut mot vattnet och ler utanför båtförvaringshallen vid Baggö Marina. Bild: Nicole Hjelt / Yle Baggön (ö),Ekenäs,Hamn,gästhamnar,smart marina

Första prioritet är ändå miljömärkningen Blå Flagg som även är huvudmålet med projektet.

- Vi ska försöka bygga så mycket som möjligt och komma igång med det nästa år. Det är steg ett. Steg två är bistron och steg tre är övernattningsrummen, berättar Berghem.

Mål miljömärkt hamn

Baggö Marina är en av sju finska hamnar som ingår i det EU-finansierade projektet Smart Marina. Projektet ska sätta fart på båtturismen och göra skärgården mera tillgänglig och miljövänlig.

Målet är att investera i de medverkande hamnarna så att de kvalificerar för ett certifikat för hållbar turism, antingen Blå Flagg eller Blue Star Marina. För att få ett certifikat måste hamnarna uppfylla en viss servicenivå och vissa miljökrav.

Hunden Nappi snusar på marken vidvattenbrynet i båthamnen i Baggö Marina.
Baggö ska vara en grön marina. Hunden Nappi snusar på marken vidvattenbrynet i båthamnen i Baggö Marina. Bild: Nicole Hjelt / Yle Baggön (ö),Ekenäs,gästhamnar,smart marina

Baggö Marina har inriktat sig på att uppnå Blå Flagg-status. Förvaringshallen värms redan med jordvärme och målet är en så grön hamn som möjligt.

- Vi ville från första början att det skulle bli en grön marina med jordvärme och solceller. Efterhand faller alla bitar på plats, säger han.

Hunden Nappi vänder huvudet mot kameran medan den är på väg längs med grusvägen mot båthamnen i Baggö Marina.
Hamnhunden Nappi inväntar nya båtgäster. Hunden Nappi vänder huvudet mot kameran medan den är på väg längs med grusvägen mot båthamnen i Baggö Marina. Bild: Nicole Hjelt / Yle hund,baggö marina

För tillfället finns det ingen hamn i Finland som har Blå Flagg enligt Sophie Bachet Granados, chef på Blue Flag International. Bland andra Östra hamnen i Hangö, Hangöby gästbåtshamn och Ekenäs gästbåtshamn har tidigare varit Blå Flagg-hamnar.

Kräver mycket arbete

Forsknings- och utbildningsledare Marianne Fred vid yrkeshögskolan Novia håller i trådarna för Smart Marina.

Idén till projektet föddes för två år sedan och nu har man lyckats involvera totalt 32 hamnar i Finland, Sverige och Estland.

Fred poängterar att det är avgörande att initiativet att vara med kommer från hamnägarna och de som driver hamnarna.

Forskningsledare i bioekonomi Marianne Fred leende utomhus.
Forsknings - och utbildningsledare Marianne Fred hoppas på ökad och miljömedveten båtturism. Forskningsledare i bioekonomi Marianne Fred leende utomhus. Bild: Nicole Hjelt / Yle Yrkeshögskolan Novia,forskningsledare

- Det är viktigt att det utgår från deras eget intresse. Projektet innebär en hel del arbete för hamnarna, förklarar hon.

Beroende på hamn så ser arbetet olika ut, men det kan till exempel handla om att installera solceller eller att bygga bastur med energivänlig teknik. Huvudsaken är att det är hållbara och miljövänliga lösningar.

- För kunden betyder det att hamnen tänkt på hållbarhet och att det finns ny teknik som belastar miljön så lite som möjligt, berättar Fred om Blå Flagg-märkningen.

Miljötänk och service av vikt

I projekbeskrivningen talar man om att sätta fart på båtturismen i Finland. Fred förklarar att det handlar om att förse kunderna med lämpliga, miljövänliga rutter.

En kylig decembereftermiddag vid båthamnen i Baggö Marina. Vattnet ligger stilla och solen tittar fram bland molnen.
Baggö Marina ska vara en del av pärlbandet. En kylig decembereftermiddag vid båthamnen i Baggö Marina. Vattnet ligger stilla och solen tittar fram bland molnen. Bild: Nicole Hjelt / Yle gästhamnar,Baggön (ö),Hamn,Ekenäs,baggö marina

- En nöjesseglare besöker sällan bara en hamn. Man tittar på en hel rutt som man vill göra, och ifall hållbarhet är viktigt så behövs ett pärlband av sådana hamnar, säger hon.

Baggö Marina ska alltså snart vara en del av det här pärlbandet. Förutom miljövänlighet så poängterar Fred att det är viktigt att servicen är på en hög nivå.

- Vi har en fantastisk skärgård, men för att folk ska vara villiga att investera värdefull semestertid så är servicenivån i hamnarna viktig, säger hon.