Hoppa till huvudinnehåll

Campus för äldreboende snart klart i Jakobstad – Villa Hannus invigdes på fredagen

Villa Hannus invigdes på fredagen i Jakobstad
Villa Hannus invigdes på fredagen i Jakobstad. Villa Hannus invigdes på fredagen i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,äldreboende,villa hannus

Ännu en milstolpe nåddes på fredagen för Jakobstads åldringsvänner r.f. när Villa Hannus invigdes till tonerna av en trumpetfanfar. Snart är målet nått och då kan man stoltsera med ett helt campus för äldreboende i olika kategorier.

Villa Hannus i centrala Jakobstad har plats för 16 personer som någorlunda kan klara sig på egen hand. När huvudbyggnaden på tomten är renoverad kommer ytterligare sju platser till.

Campus för äldre

Jakobstads åldringsvänner med ordförande Georg Hannus i spetsen har utfört ett enormt arbete för bygga äldreboenden i centrala Jakobstad, ett stenkast från torget.

- Vi är nära målet nu och det är bara en liten del som ännu skall färdigställas.Det här skall bli ett riktigt campus för seniorer, säger Georg Hannus.

Föreningens ordförande, Georg Hannus, har gett namn åt Villa Hannus
Georg Hannus har gett namn åt Villa Hannus. Föreningens ordförande, Georg Hannus, har gett namn åt Villa Hannus Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,äldreboende,georg hannus

Öppna lösningar i lägenheterna

Ursprungligen var det tänkt att 22 lägenheter skulle byggas men grannarnas motstånd ledde till att projektet måste krympas. På fredagen kunde Villa Hannus med 16 lägenheter invigas.

- Det inverkar på lönsamheten men vi skall väl också klara av det här med de bidrag vi fått.

Lägenheterna är tänkta för personer som ännu kan klara sig på egen hand men de är förstås anpassade på alla vis för att underlätta boendet för en äldre person.

Planlösningen är öppen med en egen kokvrå i lägenheten, liksom handikappanpassad toalett och dusch.

Planlösningen är öppen i lägenheten i den här lägenheten i Villa Hannus
Planlösningen är öppen i den här lägenheten i Villa Hannus. Planlösningen är öppen i lägenheten i den här lägenheten i Villa Hannus Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,äldreboende,villa hannus

Huvudbyggnaden på tomten skall ännu renoveras

Huvudbyggnaden på tomten återstår ännu att renovera och i den kommer det finnas sju lägenheter.

Ansökan om bidrag från STEA, tidigare RAY, kommer troligen att lämnas in nästa höst. En bidragsansökan för att byta ut taket har redan lämnats in.

Totalt har Jakobstads åldringsvänner byggt och renoverat över 80 lägenheter i två kvarter i centrala Jakobstad.

Kokvrån i en av lägenheterna i Villa Hannus
Kokvrån i en av lägenheterna i Villa Hannus. Kokvrån i en av lägenheterna i Villa Hannus Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,äldreboende,villa hannus

Läs också