Hoppa till huvudinnehåll

Djurrättsaktivister i Karleby demonstrerade mot pälsnäring

Blårävsskinn
På fredag demonstreras det mot pälsnäring i Karleby. Arkivbild. Blårävsskinn Bild: Yle/Sofi Nordmyr blårävspäls

På fredag eftermiddag ordnades den första antipälsdemonstrationen någonsin i Karleby.

Djurrättsaktivisten Niina Kuorikoski stod tillsammans med Oikeutta eläimille bakom den tysta demonstrationen. Drygt 30 personer hade på förhand anmält sig till demonstrationen, men även andra intresserade var välkomna att delta.

- Jag är glad om alla de 33 som anmält sig dyker upp, säger Niina Kuorikoski på fredag förmiddag.

Deltagarna samlades vid stadsbiblioteket klockan 16. Därifrån gick följet en kort sträcka genom staden med skyltar som föreställde pälsdjur i hand. Sedan stannade demonstranterna upp för en tyst demonstration.

Bekantade sig med två blårävar

Niina Kuorikoski är uppvuxen i Karleby men bor numera i Stockholm. Redan som liten var hon emot pälsnäringen, men hon har inte tidigare aktivt tagit ställning mot pälsindustrin.

Gnistan till att aktivera sig kom när hon bekantade sig med två blårävar som rymt från pälsfarmer.

- De är djur med egna behov och eget lynne. Jag kände att det inte längre räckte att jag var passiv, säger Kuorikoski.

Vilka reaktioner har demonstrationen väckt sedan den blev känd?

- Jag har fått positiva reaktioner på nätet och medier har kontaktat mig. Men också pälsfarmare har hört av sig till mig.

Vill inte utnyttja djur för egna behov

Pälsfarmarna har lyft fram att djuren har det bra i Finland jämfört med i många övriga länder så som Kina. Att förbjuda pälsnäringen i Finland skulle bara flytta pälsnäringen till platser där djuren får det sämre.

- Men de har ju sin egen ko i diket och många länder har redan förbjudit pälsnäringen och ett förbud diskuteras i Polen och i Estland. Vi ligger efter i Finland, säger Kuorikoski.

Niina Kuorikoski är vegan och anser inte att människor ska utnyttja djur för egna behov. Men hon har förståelse för att människor äter kött och dricker mjölk.

- Men pälsnäringen är totalt onödig. Det handlar bara om fåfänga, pälsen är en statussymbol. Dessutom finns det fina fuskpälsar i dag, säger Niina Kuorikoski.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten