Hoppa till huvudinnehåll

Forskning: Att förbise lokalinvånarna leder till olaglig vargjakt

Närbild på vargansikte.
Närbild på vargansikte. varg

Om lokalsamhället försummas är risken större att invånarna tar lagen i egna händer, skriver Sakari Mykrä i sin doktorsavhandling som tas upp för disputation vid Åbo universitet på fredagen.

Att ignorera invånarna vid beslutsfattandet innebär därför en stor risk för regleringen av rovdjursstammar, bland annat vargstammen.

– Ortsborna har i sista hand både möjlighet och enligt sin egen upplevelsevärld rätt att på olagliga sätt lösa den ur deras synvinkel orättvisa situationen, säger Mykrä.

Borde invånarna få toleransersättning?

Ett sätt att befrämja samlevnaden kunde enligt doktorsavhandlingen vara att betala en toleransersättning åt invånarna.

– Om en enskild medborgare eller en grupp upplever att saken inte fungerar så börjar de fundera på vad de själva kan göra för att fixa läget. Vargstammen på 2000-talet har gått upp och ner av den här orsaken, säger Mykrä.

Tjuvjägare har dödat vargar som i forskningssyfte blivit utrustade med sändare. På grund av det här har naturresursinstitutet blivit tvunget att överväga att helt sluta med sändarhalsband.

Färre än 200 vargar i Finland

Naturresursinstitutet uppskattade i mars att det finns mellan 150 och 180 vargar i Finland.

Vargstammen är störst i Sydvästra Finland och Norra Karelen.

I början av millenniet fanns det kring hundra vargar i Finland. Efter det ökade antalet sakta men säkert och år 2006 uppgick de till över 250.

Artikeln baserar sig på Tutkimus: Asukkaiden väheksyminen johtaa laittomaan sudenmetsästykseen skriven av Antti Laakso.

Läs också