Hoppa till huvudinnehåll

Genombrott i brexitförhandlingarna

Theresa May välkomnas i Bryssel av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför deras möte i Bryssel.
Theresa May välkomnas i Bryssel av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför deras möte i Bryssel. Brexit

Efter långa förhandlingar under natten till fredag har Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nått ett genombrott i frågan om brexit.

Det är frågan om en hård gräns mellan Nordirland och Irland som avgjorts.

En hård gräns skulle innebära gränskontroller.

Enligt kommissionens ordförande kan man nu gå vidare till frågor om handelsförhållanden och övergångsperioden.

– Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra, säger Juncker.

Andra punkter i nattens diskussioner var avtal mellan EU och Storbritannien är summan som Storbritannien måste betala åt EU, EU-medborgares rättigheter i Storbritannien och brittiska medborgares rättigheter i EU.

EU-medborgare får stanna

EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i EU har rätten att stanna kvar.

Rättigheterna för deras barn och sambor garanteras också.

Brittiska domstolar avgör i huvudsak EU-medborgares rättigheter i Storbritannien men oklara fall kan hänvisas till EU-domstolen.

- Miljoner EU-medborgare bosatta i Storbritannien ska kunna fortsätta leva sina liv - jobba och studera - som vanligt, lovar Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Gränstvist löst

– Dagens resultat är givetvis en kompromiss. Det är resultatet av en lång och intensiv diskussion mellan kommissionen och Storbritannien. Båda sidor har fått lyssna till varandra och visa kompromissvilja, säger Juncker.

De nattliga förhandlingarna behandlade bland annat gränsen mellan Nordirland och Irland.

May har kämpat för att få igenom ett avtal för gränsen i Irland som godkänns av EU, Dublin, brittiska lagstiftare och Demokratiska unionistpartiet i Nordirland.

Irlands utrikesminister Simon Coveney bekräftar på Twitter att ett dugligt avtal har nåtts.

Pengar och andra ärenden

I avtalet har det inte ännu slagits fast hur mycket Storbritannien ska betala för skilsmässan.

I avtalet har summan uppskattats till ungefär 50 miljarder euro.

De två parterna har också kommit överens om att samarbeta i säkerhetsfrågor och riktlinjer för kärnkraft.

En annan överenskommelse ska också se till att konsumenter och företag drabbas av skilsmässan så lindrigt som möjligt.

Nära 100 punkter

Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien har det fullständiga namnet "Den gemensamma rapporten från förhandlarna från EU och Storbritannien om framsteg under fas ett under förhandlingarna i enlighet med EU-fördragets artikel 50 om Storbritanniens ordnade utträde ur EU".

Rapporten består av 15 sidor med 96 punkter där allt från medborgarnas rättigheter till förhållanden kring kärnkraftssamarbetet Euratom ingår.

Härnäst väntas nu EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk presentera sitt utkast till riktlinjer för förhandlingarna om fas två, om framtida handel och övergångsregler.

Därefter ska de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte nästa vecka formellt godkänna inledningen av sådana förhandlingar.

Blandade reaktioner

Reaktionerna är blandade på morgonens besked om en överenskommelse mellan EU och Storbritannien om att fortsätta till nästa fas av brexitförhandlingar.

- Nu blir det riktigt tufft, skriver Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon.

Den brittiske finansministern Philip Hammond beskriver avtalet som en energiinjektion för Storbritanniens ekonomi, samtidigt som han uppmanar båda sidor att fortsätta med samtal om ett handelsavtal.

- Glad att en överenskommelse har nåtts i Bryssel, som banar väg för fortsatta framsteg i samtalen om Storbritanniens och EU:s framtida relation, skriver han på Twitter, och gratulerar samtidigt sin premiärminister Theresa May.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon uttrycker sig inte med samma optimism.

Att stanna i tullunionen och den inre marknaden är "det enda rimliga alternativet" för Storbritannien om landet ska lämna EU, säger hon.

- Att gå vidare till fas två är bra - men det svåraste är detaljerna, och nu blir det riktigt tufft, skriver Sturgeon på Twitter, och tillägger att alla specialupplägg för Nordirland även måste gälla för övriga delar av Storbritannien.

Brexitförespråkaren Nigel Farage, tidigare partiledare för populistpartiet Ukip, "hyllar" överenskommelsen mellan Bryssel och London på sitt eget sätt.

- Ett avtal i Bryssel är bra nyheter för fru May, då vi nu kan gå vidare till nästa fas av förödmjukelse, skriver han på Twitter.

Sipilä: Finländare i Storbritannien och britter i Finland behöver inte oroa sig

Storbritannien har förbundit sig vid att svara för sina ekonomiska åtaganden under sin EU-medlemstid, säger statsminister Juha Sipilä (C) till FNB.

Storbritannien har också lovat att EU-medborgare bosatta i landet får behålla sina rättigheter.

Sipilä säger att de finländare som bor i Storbritannien och de britter som bor i Finland därför inte behöver oroa sig för sin framtid eftersom de rättigheter de har vid brexit inte kommer att ändras.