Hoppa till huvudinnehåll

Japan och EU har förhandlat fram ett frihandelsavtal

Japans premiärminister Shinzo Abe välkomnas av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Bryssel.
Japans premiärminister Shinzo Abe välkomnas av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Bryssel. Japans premiärminister Shinzo Abe välkomnas av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Bryssel. Bild: EPA/Pool Japan,Europeiska unionen

Japan och EU har finslipat de sista punkterna i sina förhandlingar om ett frihandelsavtal. EU säger att det här är unionens största frihandelsavtal någonsin.

- Avtalet skickar en klar signal till världen om att EU och Japan är fast beslutna att hålla världsekonomin i gång på basis av fria och öppna marknader, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Japans premiärminister Shinzo Abe i ett gemensamt uttalande.

Juncker och Abe framhåller vidare att länderna bekämpar protektionismen.

Europeiska unionen har trappat upp sina förhandlingar med andra länder efter att USA:s frihandelspolitik hårdnat under Trump.

Nu ska avtalet ännu undertecknas, bekräftas och förverkligas.

I och med avtalet kommer nästintill alla tullavgifter mellan EU och Japan att försvinna.

Det här innebär årliga besparingar på en miljard euro för europeiska företag.

Källor: Yle, STT, AFP

Läs mera:

EU och Japan överens om frihandelsavtal

En signal om tilltro till fri och rättvis handel är vad både EU och Japan betonar när parterna nu nått en principöverenskommelse om handelsavtalet Jefta.

Siktet är inställt på att avtalet ska träda i kraft från 2019.
Bland annat ost, vin, kött och bilar ska flöda friare mellan EU och Japan framöver.

Samtidigt skickas ett tydligt budskap till de stormaktsledare som samlas för G20-ländernas t