Hoppa till huvudinnehåll

Jordskalv i Lumijoki: ”Golvet skakade kraftigt”

Dimmigt framför besökcentret vid Limingoviken.
Limingoviken. Dimmigt framför besökcentret vid Limingoviken. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Uleåborg,naturen,Finland,Limingoviken,Lumijoki,vikar

Ett jordskalv inträffade i natt i Lumijoki, söder om Uleåborg. Skalvet hade en styrka på 3,5, rapporterar USA:s geologiska forskningsinstitut.

Jordskalvet inträffade kring 00.30 natten till fredag. Dess epicentrum låg vid stranden av Limingoviken, fem kilometer öster om Lumijoki, på cirka tio kilometers djup.

Räddningsverket och polisen i Uleåborg fick flera samtal om skalvet. De behövde ändå inte göra några utryckningar och skalvet vållade inga skador.

– Marken skakade tydligt ett par gånger med några sekunders mellanrum, berättar jourhavande brandchef Marko Hottinen.

Räddningsverket ligger i centrum av Uleåborg, det vill säga cirka 20 kilometer från skalvets epicentrum.

Invånare i området har delat med sig av nattens upplevelser på sociala medier.

Hoppa över Twitterpostning

”Jag menade få en hjärtattack då det lät som att en snöplog for genom väggen. Hunden ligger fortfarande i säkerhet under sängen med leksaker”, berättade Twitteranvändaren Milka.

Hoppa över Twitterpostning

”Joo, det var för sjutton en helt riktig jordbävning i Uleåborg för en timme sedan. Jag trodde att grannens badkar föll en våning neråt då hela höghuset gungade” , skrev Petteri Pyyny på Twitter.

Enligt institutionen för geovetenskaper och geografi vid Helsingfors universitet har det i år skett flera jordskalv i Finland.

Skalvet i Lumijoki var ändå det kraftigaste sedan år 2000.

Omöjligt att förutspå var och när

- Unik var jordbävningen inte. Sällsynt var den definitivt, säger seismologen Jari Kortström.

Enligt Kortström är Bottenviken ett seismiskt aktivt område men jordbävningarna brukar oftast vara ute till havs eller på Sveriges sida.

Finlands andra aktiva område är i Kuusamo. Där hade man år 2000 en jordbävning med styrkan 3.0.

Även om statistiken kan ge en bild av hur sannolik en jordbävning är, är det omöjligt att förutspå var och när det sker.

Man kan ändå vara lugn. I Finland väntas inga katastrofala jordbävningar.

- Kraftigare jordbävningar är möjliga. En jordbävning med styrkan 4.0 eller högre kan orsaka strukturella skador på byggnader, säger Kortström.

Seismologiska institutet registrerar årligen 15-30 jordbävningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes