Hoppa till huvudinnehåll

Kaféföretagarna Rozanne och Isabella utvidgar i Pargas – hälsomat och husmanskost i lunchrestaurang Fabriken

Rozanne och Isabella Forsström.
Rozanne och Isabella Forsström. Rozanne och Isabella Forsström. Bild: Yle/Lotta Sundström person,café hallonblad

Rozanne och Isabella Forsström har ett år bakom sig som företagare i restaurangbranschen i Pargas. Allt har gått bra och systrarna trivs med att jobba tillsammans. Vid årsskiftet växer deras företag då de grundar lunchrestaurang Fabriken och satsar på sin cateringverksamhet.

Det är lunchtid då Yle Åboland hälsar på vid Café Hallonblad i Pargas centrum. Isabella och Rozanne Forsström har precis lagt fram dagens rätter, flundra med salsa verde och rödbetsbiffar, då de första lunchgästerna dyker upp.

Café Hallonblad i Pargas.
Lunchen är uppdukad och väntar på dagens första lunchgäster. Café Hallonblad i Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström Pargas,café hallonblad

Företagare i familjen

Att starta ett eget företag låg nära till hands.

- Våra föräldrar är och har varit företagare i restaurangbranschen hela vårt liv så vi är vana, vi har vuxit upp med det. Och eftersom vi jobbar så bra tillsammans tänkte vi att det skulle vara jätteroligt att öppna ett eget kafé, berättar Rozanne Forsström.

- Vi hade letat efter ett ställe i Åbo i två år innan vi sedan beslöt oss för att komma hit till Pargas istället, berättar Isabella Forsström

Kaffekoppar.
Kaffekoppar. Bild: Yle/Lotta Sundström kaffekoppar,café hallonblad

För ett drygt år sedan tog Forsströms över caféet vid gågatan.

- Det har varit riktigt roligt, och lärorikt också. Det är en annorlunda stress då man själv äger men det har gått jättebra och vi har fått bra arbetstagare också, säger Isabella.

Brickor på kafé.
Brickor på kafé. Bild: Yle/Lotta Sundström Bricka,café hallonblad

Lunchrestaurang och catering

Snart kommer Isabella och Rozanne också att servera lunch en bit utanför centrum. Den 8 januari öppnar lunchrestaurang Fabriken vid Nordkalks kontor söder om dagbrottet. I dag är stället en personalrestaurang, men Rozanne och Isabella hoppas att också andra ska hitta till Fabriken.

- Det kommer att vara en lunchrestaurang, men vi kommer också att utveckla vår catering. Vi har haft ett ganska litet kök här, nu blir det möjligt att ta också stora beställningar. Vi försöker också få in lite kaféverksamhet i Fabriken, säger Isabella.

Matsal, personalrestaurang vid Norkalks kontor i Pargas.
Matsalen i blivande lunchrestaurang Fabriken. Matsal, personalrestaurang vid Norkalks kontor i Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström Nordkalk,nordkalk mässen

Renovering vid nyår

Lunchalternativen kommer att vara tre till antalet: vegetariskt, husmanskost och soppa, med tillhörande salladsbuffé. "Mässen" som restaurangen nu kallas har funnits i tiotals år. Före dörrarna öppnas med nya ägare vid rodret ska salen få ett ansiktslyft.

- Vi försöker lite piffa upp det, göra det modernare och få in en industriell känsla. Helt enkelt uppdatera det till denna dag, beskriver Rozanne.

Nordkalks personalrestaurang "Mässen" på 50-talet.
Personalrestaurangens kök på 1950-talet. Nordkalks personalrestaurang "Mässen" på 50-talet. Bild: Nordkalk Oy Ab:s bildarkiv. Nordkalk,nordkalk mässen

På sina håll verkar det gå allt bättre för restaurangbranschen. Hur är det i Pargas, är det vågat att satsa på en restaurang just nu eller känns det som att ni kan lita på att det finns kunder?

- Jag hoppas att Pargas går i Åbos fotspår, men än så länge syns det kanske inte riktigt. Fabriken är en personalrestaurang så på det sättet tar inte kunderna slut. Annars vet jag inte om man skulle ha vågat satsa här i centrum just nu på något nytt, säger Rozanne.

Café Hallonblad i Pargas.
Café Hallonblad i Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström choklad,café hallonblad

En del förändringar har blivit synliga redan under året med Café Hallonblad.

- Den här fika-kulturen kommer hit från Sverige, och människor har också hittat oss bättre. Vi har utvecklat marknadsföringen på Facebook, och också Instagram. Nog tycker jag att det kommit mer och mer kunder hela tiden.

- Sommaren är förstås den bästa säsongen för oss och många andra här i Pargas. Vintern är problematisk, men helt bra går det nog ändå, säger Rozanne.

Personal behövs

Då verksamheten växer kommer Forsströms att behöva fler arbetstagare. Fabriken får en ny kökschef och några anställda, och en person kommer att ha hand om Parocs personalrestaurang. Själva kommer systrarna att fortsätta jobba på kaféet i centrum.

Nu planeras det för fulla muggar för att få allt i ordning före Fabriken ska öppnas, och för att hinna med lite julledigt. Menyn för de första veckorna är klar, maten som serveras kommer att påminna om den systrarna serverar i sitt kafé.

- Vi satsar ganska mycket på hälsomat, så vi kommer alltid att ha en vegetarisk variant och någonting nyttigt.

- Men vi kommer också att ha husmanskost, det är alltid någon som vill ha det också, säger Isabella.

Läs också