Hoppa till huvudinnehåll

Magsjukeepidemi i Kronoby kan ha kommit från livsmedel

Hand rör om i soppa med en slev.
Arkivbild. Hand rör om i soppa med en slev. arbete

Flera boende på Sandbacka vårdcenter i Kronoby samt klienter inom Kronoby hemvård har insjuknat i magsjuka den här veckan. Hälso- och miljöhälsovårdsmyndigheterna undersöker fallet som eventuell livsmedelsburen epidemi.

Den värsta epidemin inträffade natten mellan femte och sjätte december då totalt 28 personer hade symtom på Sandbacka vårdcenter och inom Kronoby hemvård.

Sandbacka vårdcenter
Sandbacka vårdcenter Sandbacka vårdcenter Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Österbotten,sandbacka vårdcenter

Kan vara norovirus

På torsdag utfördes livsmedelstillsyn i Sandbacka vårdcenters kök. Dessutom har patientprov samt livsmedelsprov på maten tagits.

- Vi väntar ännu på provsvaren. Vi har begärt svaren till nästa veckas torsdag och vecka 51 drar vi ihop ett sammandrag av hela epidemin. Senast torsdagen den 21 december hoppas vi ha saken utredd, säger direktören för hälsoövervakning Andreas Smeds.

Två personer har behövt vård på sjukhus men enligt Smeds är läget under kontroll. Preliminärt ser det ut att vara fråga om norovirus, eftersom man fått en del till ströfall under veckan.

- Det stöder också teorin om att det är frågan om norovirus. Åtgärder görs för att få bukt på situationen och decinfiering på olika ställen har påbörjats.