Hoppa till huvudinnehåll

Många finska vinnare på den ryska marknaden – listan toppas av energibolaget Fortum

Utsikt över taken i ett vintrigt S:t Petersburg.
Utsikt över taken i ett vintrigt S:t Petersburg. Bild: Mostphotos St Petersburg

De flesta finska storföretag med verksamhet i Ryssland har lyckats förbättra sina resultat. Det här visar en ny rysk undersökning om de 30 främsta finska företagen på den ryska marknaden.

Den stora ryska marknaden lockar fortfarande det finländska näringslivet. Trots sanktioner, bojkotter och rubelkriser.

En omfattande årsrapport av nättidningen Fontanka i S:t Petersburg visar att de 30 största finska företagen i Ryssland har lyckats anpassa sig till de nya förhållandena.

22 av de 30 företagen ökade sin omsättning i rubel ifjol, i medeltal med 5,2 procent. Bolagen återhämtar sig snabbare än den ryska ekonomin, som ifjol minskade med 0,2 procent.

Företag verksamma inom produktion lyckades bäst, medan detaljhandeln stampar på stället.

Vem leder listan?

Listan toppas av energibolaget Fortum som under det här årets första nio månader hade en omsättning på 51 miljarder rubel, en ökning med nästan elva procent jämfört med året innan.

På andra plats ligger däcktillverkaren Nokian Renkaat med en omsättning på 15 miljarder rubel, en ökning med hela 57 procent.

Nokian Renkaats Hakkapeliitta -vinterdäck.
Nokian Renkaat har lyckats bra på andra sidan gränsen. Nokian Renkaats Hakkapeliitta -vinterdäck. Bild: All Over Press bildäck,vinterdäck,Vinterdäck,Nokian hakkapeliitta

På tredje plats finns Neste med ett resultat på 14 miljarder rubel, en ökning med fyra procent.

De följande platserna tas upp av byggbolaget YIT som kan visa upp en omsättning på elva miljarder rubel (minus 20 procent) och dagligvaruhandelskedjan Kesko med nio miljarder rubel (minus 43 procent).

Ifjol låg skogsbolaget Stora Enso på tredje plats, men bolagets siffror för i år har ännu inte publicerats.

Vem investerar mest?

De 30 bolagen på listan investerade sammanlagt 788 miljoner euro under perioden september 2016 till september 2017, en ökning med åtta procent.

De flesta företag är försiktiga med nya investeringar, och enbart en handfull storföretag har möjligheter att riskera. Fem företag står för hela 63 procent av de totala investeringarna.

Listan toppas än en gång av Fortum som satsade 525 miljoner euro i vindkraftverk. Nokian Renkaat utvidgade sin fabrik utanför S:t Petersburg med 200 miljoner euro.

Neste satsade omkring 15 miljoner euro på att modernisera sina bensinstationer.

Kesko satsade lika mycket för att öppna en ny järnaffär i Petersburg. YIT investerade tio miljoner euro i nya tomter.

Fazer driver för närvarande fyra bagerier i Ryssland. Företaget har i flera år planerat bygga en ny brödfabrik i Petersburg för cirka 220 miljoner euro.

En tomt finns redan, men projektet ligger för närvarande på is. I fjol hade Fazer en omsättning på 13 miljarder rubel (plus tre procent) och låg på åttonde plats.

Vem har problem?

Detaljhandeln stampar fortfarande på stället när ryssarnas köpkraft fortsätter att minska.

Kesko sålde ifjol bort alla sina elva matbutiker i Petersburg. Kedjan satsar istället allt på att modernisera sina järnaffärer.

Också SOK visade ifjol upp en omsättning på minus fem procent. Kedjan stängde också en matbutik, men har 16 kvar i Petersburg.

Stockmann i S:t Petersburg
Det bolag som år 2016 köpte Stockmanns varuhus i S:t Petersburg får använda varumärket Stockmann under en övergångstid. Stockmann i S:t Petersburg Bild: Yle / Anders Mård Sankt Petersburg,Ryssland,livsmedel,export,Stockmann

Gruppens hotellverksamhet gick på plus och ledningen informerade nyligen att man vill öppna nya hotell i Petersburg.

SOK har heller inte tappat förtroendet för matbutikerna, utan planerar öppna 20 mindre matbutiker i Petersburg de närmaste fyra åren.

Kesko och SOK etablerade sig på den ryska marknaden år 2006.

Vem ökar mest?

De företag som kan stoltsera med den största ökningen i procent hittas lägre ned på listan.

Den största tillväxten kan Reima, som säljer barnkläder, visa upp. Företaget har lyckats övertyga de ryska familjerna att köpa finska barnkläder. Samtidigt ökade företaget omsättning med hela 72 procent år 2016.

Måltillverkaren Teknos ligger på andra plats med en ökning på 30 procent. Huhtamäki tillverkar allt fler förpackningar av papper. Ifjol ökade också omsättningen med 27 procent.

Valios mjölk såldes i en butik i S:t Petersburg i mitten av juli.
Valio har etablerat sig i Ryssland. Valios mjölk såldes i en butik i S:t Petersburg i mitten av juli. Bild: Lehtikuva valio

Kaffetillverkaren Paulig öppnade ett rosteri i Ryssland år 2011. Företaget har dragit nytta av den ryska kaffetrenden och ifjol ökade omsättningen med 26 procent. Även Valios omsättning ökade med 23 procent.

Det längsta minuset stod byggbolaget Lemminkäinen för med en minskning på 56 procent.

För närvarande finns det 600 finländska företag med verksamhet i Ryssland.

Nättidningen Fontankas undersökning publiceras även i Finland den 15 december.