Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Jordskalv i Lumijoki, hälsovårdstjänst för papperslösa får pris

Låda med titelskyltar, t.ex. "Dentist" och "Global clinic lakimies lawyer".
Låda med titelskyltar, t.ex. "Dentist" och "Global clinic lakimies lawyer". Bild: Yle/ Kari Ahotupa tandläkare,hälsovård,frivilligt arbete,advokater,läkare

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Ett jordskalv inträffade i natt i Lumijoki, kring 20 kilometer söder om Uleåborg. Skalvet hade en styrka på 3,5 och man kunde känna hur marken skakade ett par gånger med några sekunders mellanrum.

Global Clinic, som erbjuder papperslösa hälsovårdstjänster, tilldelas årets Ljuspris av Amnesty Internationals avdelning i Finland. Kliniken erbjuder vård åt personer som inte omfattas av den offentliga hälsovården i Finland. Hjälpen ges gratis, anonymt och konfidentiellt.

I dag flaggar vi för Jean Sibelius och den finländska musiken. Jean Sibelius som är Finlands internationellt mest kände kompositör, föddes den 8 december 1865 och avled 1957.

Utrikes:

Det går bra för många finländska företag i Ryssland. En rapport visar att 22 av de 30 största finska företagen i Ryssland ökade sin omsättning i rubel i fjol. Listan toppas av energibolaget Fortum.

De stora skogsbränderna i södra Kalifornien har nu förstört 440 hem och andra byggnader norr om Los Angeles, uppger brandmyndigheter i Kalifornien. Samtidigt har en ny brand längre söderut, strax norr om San Diego också förstört tiotals hus. Över 200 000 människor har evakuerats undan bränderna.

I Sverige är riksdagens talman, socialdemokraten Urban Ahlin i blåsväder. Dagens Nyheter publicerade i går en artikel där ett 30-tal anonyma vittnen beskriver kränkningar som Ahlin ska ha gjort sig skyldig till. Hans ledarstil beskrivs som ett skräckvälde och han ska ha gjort sig skyldig till mobbning, personangrepp och sexuella trakasserier.

Väder:

Det snöar i landets östra och norra delar. I landets västra del är vädret milt och det regnar på många håll. Temperaturen är +1...+6 grader i väst, lite kallare i öst och norr.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes