Hoppa till huvudinnehåll

Också lärare drabbade av dålig inomhusluft i Keskuskoulu i Korsholm – rektor vill ha snabb lösning

Barn sitter med ryggarna åt kameran i ett klassrum
Arkivbild. Barn sitter med ryggarna åt kameran i ett klassrum Bild: Yle/Sofi Nordmyr petsmo skola

På måndag stannade 270 av Keskuskoulus 290 elever hemma på grund av den dåliga inomhusluften i skolan. Även lärarna är oroade över situationen, men kommer inte att strejka.

Keskuskoulu är den finskspråkiga skolan i Smedsby, Korsholm.

- Lärarna vill inte strejka, men senast idag kom det fram i en palaver att de är oroliga för inomhusluften och kommer att skicka någon sorts skrivelse till kommunen inom kort, säger rektor Jorma Kivioja.

- Som rektor ansvarar jag för verksamheten i skolan och därmed också för allas välmående. Det är klart jag är orolig för situationen och allt mer också för personalens ork.

Rena utrymmen saknas

Enligt Kivioja har även personalen lidit av symtom som beror på dålig inomhusluft.

- Det bästa skulle vara om vi så snabbt som möjligt kunde flytta till rena utrymmen. Men problemet är att sådana utrymmen inte finns.

- I varje kommun finns säkert skolor och daghem som är i behov av renovering, så det ter sig lite konstigt att utrymmen eller baracker inte kan hittas eller byggas i tillräcklig mängd.

Ingången till Mustasaaren keskuskuoulu
Keskuskoulus fastighet lider av dålig inomhusluft. Ingången till Mustasaaren keskuskuoulu Bild: Yle/Antti Haavisto Smedsby, Korsholm,Keskuskoulu,mustasaaren keskuskoulu

Rektorn vill ändå inte skylla på kommunen

- Kommunen har försökt hitta en lösning och jag tycker att man för mycket pekat på kommunen och sagt att de inte gör något. Det stämmer inte. Då det inte finns så många alternativ och man vill utreda saker så tar det oundvikligen tid.

Efter elevernas strejk på måndag har verksamheten normaliserats i skolan och alla elever har återvänt till skolan.

- Det var en endagsdemonstration. Det var bara den ena dagen och sedan har situationen normaliserats.

Kommunstyrelsen i Korsholm skulle behandla frågan om Keskuskoulu på sitt möte i måndags, men på grund av tidsbrist sköts ärendet upp. På måndag fortsätter behandlingen av ärendet.