Hoppa till huvudinnehåll

Över 400 jobb hotade vid Nordea i Finland

En del av Nordeas logo
En del av Nordeas logo Bild: Yle, Jyrki Ojala Nordea,logotyper

Nordea har inlett samarbetsförhandlingar som kan innebära att närmare 500 jobb försvinner, meddelar fackförbundet Nousu som representerar de anställda vid Nordea i Finland.

Personalminskningen berör dem som arbetar med privatkunder och företagskunder samt stödfunktioner och Markets-enheten.

Det här är den första delen av planerade nedskärningar under de fyra följande åren och det totala antalet uppsagda kan bli många gånger större, befarar Nousu.

Samtidigt träder ett övertidsförbud i kraft inom finansbranschen i Finland. Övertidsförbudet trädde i kraft klockan 14 i dag.

Förhandlingar om kollektivavtal har förts sedan början av oktober men ingen överenskommelse har nåtts.

Huvudförtroendeman Paula Hopponen vid Nordea säger att banken kundservice inte blir bättre genom att man lägger bankkontor och flyttar uppgifter till Polen och Estland.

Hopponen säger att digitaliseringen och förändringar inom branschen används som svepskäl för överdimensionerade och för tidigt genomförda nedskärningar.

Nordea: Omvälningar inom finansbranschen

Nordea säger att omvälvningarna inom hela finansbranschen återspeglas i bankernas minskade behov av arbetskraft.

Finanskoncernen säger att omkring 420 årsverk kommer att försvinna i och med samarbetsförhandlingarna vid företaget.

Nordea har för närvarande kring 7 700 anställda i Finland.

Nordeas Finlandschef Ari Kaperi säger att digitaliseringen och automatiseringen oundvikligen minskar på behovet av anställda, även om efterfrågan på rådgivning ökar.

- Allt fler sköter sina bankärenden utanför bankkontoren, säger Kaperi.

Kaperi lovar att bankkontoren inte kommer att försvinna ur gatubilden, även om behovet av enskilda bankkontor kontinuerligt kommer att ses över.

I och med förändringarna vid banken kommer Nordea också att utöka servicen utanför kontorstid, till exempel under vardagskvällar.

Omfattande stöd för dem som drabbas

Kaperi säger att Nordea kommer att föra personliga samtal med alla som blir utan jobb. Man kommer att fundera på alternativa framtidsplaner.

Enligt Nordea kommer anställda att få hjälp med att hitta nytt jobb eller en studieplats, eller med att start ett nytt företag. Dessutom kommer Nordea att samarbeta med Arbets- och näringsministeriet.

- Vi tar hand om personalen och agerar på ett ansvarsfullt sätt som arbetsgivare. I dagens värld innebär det att man så snabbt som möjligt försöker hitta ett nytt jobb eller en annan lösning, säger Kaperi i Nordeas pressmeddelande.

Artikeln uppdaterades klockan 15.34 med kommentarer av Nordea. Klockan 17.35 ändrades rubriken från "Facket: 500 jobb hotade vid Nordea i Finland" till "Över 400 jobb hotade vid Nordea i Finland".

Läs mera:

Nordea satsar på robotar - 900 arbetsuppgifter försvinner i Finland

Nordea kommer under de kommande åren att flytta en stor del av sin verksamhet till mobilen. Efterfrågan på finansiell rådgivning och traditionell bankverksamhet minskar.

 • "Man har lindrig respekt för demokratins regler" - nu ska Kårkullas styrelse avsättas, igen

  Bråket inom Kårkulla samkommun fortsätter.

  Trots att fullmäktige har förtroende för samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt, och trots fullmäktiges önskan om samarbete, röstade styrelsen på nytt om Ulfstedts förtroende. Elva fullmäktigeledamöter har därför lämnat in ett initiativ om att "med det snaraste sammankalla ett extra fullmäktigemöte med uppgift att avsätta den nuvarande styrelsen och i dess ställe tillsätta en ny funktionsduglig styrelse".

 • Hätsk ton i vaccintvisten mellan EU och Astra Zeneca

  Strider mot texten och andan i avtalet

  Ordkriget mellan EU och läkemedelsbolaget Astra Zeneca trappades upp under onsdagskvällen. EU vägrar att acceptera bolagets förklaringar till de försenade leveranserna, samtidigt som bolaget bland annat hänvisar till produktionsproblem och avtal med andra köpare.

 • HIFK kammade noll i Åbo – TPS tog sin femte raka seger

  Lukko toppar tabellen i ligan.

  TPS har bra flyt i FM-ligan i ishockey just nu. I onsdagskvällens drabbning hade gästande HIFK inte mycket att säga till om. TPS-keepern Andrej Karejev plockade samtliga 29 skott på mål och TPS klättrade förbi HIFK i tabellen.

Läs också