Hoppa till huvudinnehåll

Över 400 jobb hotade vid Nordea i Finland

En del av Nordeas logo
En del av Nordeas logo Bild: Yle, Jyrki Ojala Nordea,logotyper

Nordea har inlett samarbetsförhandlingar som kan innebära att närmare 500 jobb försvinner, meddelar fackförbundet Nousu som representerar de anställda vid Nordea i Finland.

Personalminskningen berör dem som arbetar med privatkunder och företagskunder samt stödfunktioner och Markets-enheten.

Det här är den första delen av planerade nedskärningar under de fyra följande åren och det totala antalet uppsagda kan bli många gånger större, befarar Nousu.

Samtidigt träder ett övertidsförbud i kraft inom finansbranschen i Finland. Övertidsförbudet trädde i kraft klockan 14 i dag.

Förhandlingar om kollektivavtal har förts sedan början av oktober men ingen överenskommelse har nåtts.

Huvudförtroendeman Paula Hopponen vid Nordea säger att banken kundservice inte blir bättre genom att man lägger bankkontor och flyttar uppgifter till Polen och Estland.

Hopponen säger att digitaliseringen och förändringar inom branschen används som svepskäl för överdimensionerade och för tidigt genomförda nedskärningar.

Nordea: Omvälningar inom finansbranschen

Nordea säger att omvälvningarna inom hela finansbranschen återspeglas i bankernas minskade behov av arbetskraft.

Finanskoncernen säger att omkring 420 årsverk kommer att försvinna i och med samarbetsförhandlingarna vid företaget.

Nordea har för närvarande kring 7 700 anställda i Finland.

Nordeas Finlandschef Ari Kaperi säger att digitaliseringen och automatiseringen oundvikligen minskar på behovet av anställda, även om efterfrågan på rådgivning ökar.

- Allt fler sköter sina bankärenden utanför bankkontoren, säger Kaperi.

Kaperi lovar att bankkontoren inte kommer att försvinna ur gatubilden, även om behovet av enskilda bankkontor kontinuerligt kommer att ses över.

I och med förändringarna vid banken kommer Nordea också att utöka servicen utanför kontorstid, till exempel under vardagskvällar.

Omfattande stöd för dem som drabbas

Kaperi säger att Nordea kommer att föra personliga samtal med alla som blir utan jobb. Man kommer att fundera på alternativa framtidsplaner.

Enligt Nordea kommer anställda att få hjälp med att hitta nytt jobb eller en studieplats, eller med att start ett nytt företag. Dessutom kommer Nordea att samarbeta med Arbets- och näringsministeriet.

- Vi tar hand om personalen och agerar på ett ansvarsfullt sätt som arbetsgivare. I dagens värld innebär det att man så snabbt som möjligt försöker hitta ett nytt jobb eller en annan lösning, säger Kaperi i Nordeas pressmeddelande.

Artikeln uppdaterades klockan 15.34 med kommentarer av Nordea. Klockan 17.35 ändrades rubriken från "Facket: 500 jobb hotade vid Nordea i Finland" till "Över 400 jobb hotade vid Nordea i Finland".

Läs mera:

Nordea satsar på robotar - 900 arbetsuppgifter försvinner i Finland

Nordea kommer under de kommande åren att flytta en stor del av sin verksamhet till mobilen. Efterfrågan på finansiell rådgivning och traditionell bankverksamhet minskar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes