Hoppa till huvudinnehåll

Unga förmågor inom dans, musik och visuell konst fick pris i Lovisa

Henrica Westerholm spelar violin på Almska gården i Lovisa
Henrica Westerholm spelar violin på Almska gården i Lovisa Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,violin,Henrica Westerholm

Tre elever inom den grundläggande konstundervisningen i Lovisa fick pris på fredag.

Grundläggande konstundervisning är långsiktig och målinriktad konstundervisning av hög kvalitet och den går framåt från nivå till nivå enligt utbildningsstyrelsens läroplan.

I Lovisanejden deltar ungefär 500 skolelever i grundundervisning i dans, musik, bildkonst och hantverk.

På fredag fick Isabella Malin pris för sina prestationer inom visuell konst, Tianna Macintosh fick pris inom sektorn dans och violinisten Henrica Westerholm inom sektorn musik.

Dans mellan golv och tak

I sitt hälsningstal under prisutdelningsceremonin i Almska gården konstaterade Johanna Lönnfors från Musikinstitutet i Lovisa att vi lever i en tid då många läroplaner synas i sömmarna.

- Den grundläggande konstundervisningen blev ett begrepp redan på 1990-talet och för tillfället håller vi på med att arbeta på den läroplan som ska gälla från och med hösten 2018 inom musik, dans och visuell konst, sade Lönnfors.

Efter de inledande orden blev det dags för två av pristagarna att visa upp vad man lärt sig.

Tianna Macintosh dansade och det blev klart för alla i den lilla publiken att hon har år av träning bakom sig.

Dansare Tianna Macintosh på Almska gården
Tianna Macintosh ... Dansare Tianna Macintosh på Almska gården Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Tianna Macintosh
Tianna Macintosh dansar på Almska gården
... svävade mellan golv och tak i Almska gården. Tianna Macintosh dansar på Almska gården Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,dans,almska gården

Schottis, polka och vals underhöll publiken

Lovisa dansinstituts rektor Kati Kivilahti-Fagerudd berättade att Tianna Macintosh uppträdde i våras i en av huvudrollerna i Lovisa Dansinstituts jubileumsföreställning Cirka 7 systrar.

- Tiannas starka tolkning av ungdomens växtverk berörde då publiken starkt och det har varit en ära att få arbeta med en så begåvad och modig elev, sade Kivilahti-Fagerudd.

För den musikaliska underhållningen under prisceremonin stod förstås pristagaren Henrica Westerholm. Hon spelade på sin fiol en schottis, en polka och en vals med nordiska förtecken.

Det är närmast den folkmusiken som Westerholm är intresserad av.

- Det började när jag var yngre och följde med min mamma till hennes folkdansövningar. Då lade jag märke till att spelmannen spelade intressanta melodier och på den vägen är det, sade Westerholm.

Henrica Westerholm spelar violin på Almska gården i Lovisa
Henrica Westerholm. Henrica Westerholm spelar violin på Almska gården i Lovisa Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Henrica Westerholm

Klappa hand och stampa fot

Det var en hel del klappa hand och stampa fot i Westerholms uppträdande – i synnerhet i stycket Garageschottis, en svängig melodi som den svenska folkmusikgruppen Väsen brukar spela.

Westerholm spelar varje dag och hon medger att skolarbetet ibland blir lidande.

- Ibland när det är mycket prov på gång så måste jag ju erkänna att det smakar trä att läsa. Jag spelar nog hellre, säger Westerholm.

GRU-pristagare 2017 i Lovisa: Isabella Malin, Henrica Westerholm och Tianna Macintosh
Alla tre pristagare: Tianna Macintosh, Isabella Malin och Henrica Westerholm. GRU-pristagare 2017 i Lovisa: Isabella Malin, Henrica Westerholm och Tianna Macintosh Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Tianna Macintosh

Sibeliusakademin eller folkmusikinstitut

Kunde musiken bli något som du kunde tänka dig att studera efter det att du är färdig med skolan?

- Min plan är nog att söka till Sibeliusakademin eller till ett stort och välkänt folkmusikinstitut som finns i Norge, säger Westerholm.

Det var tredje gången som prisen inom den grundläggande konstundervisningen delades ut i Lovisa.

Lovisa stads kultur- och fritidsväsende stöder prisutdelningen också i år.