Hoppa till huvudinnehåll

Enorm upphämtning av Finland i VM-finalthriller – straffar gav igen Sverige guldet

Ny VM-final mellan Finlands och Sveriges innebandydamer – ny otrolig straffthriller. Finland kom igen efter tremålsunderläge men fick precis som senast ge sig i straffläggning.

Finland gavs endast små chanser att utmana Sverige i VM-finalen i innebandy i Bratislava. Svenskorna med fem raka guld och en imponerande turnering var solklar favorit.

Men Finland, med tre raka finalförluster i ryggen, gjorde mer än många vågat önska och stretade emot in i det bittra slutet.

Precis som i Tammerfors för två år sedan avgjordes guldmedaljernas öde i straffläggning.

Tränaren: Det här är en otrolig grupp

Nina Rantala inledde med en lyckad straff, men sedan bommade både Finland (My Kippilä och Veera Kauppi) och Sverige (Stephanie Boberg och Anna Wijk) två gånger om.

Sedan kom avgörandet.

VM:s mest värdefulla spelare Emelie Wibron och Amanda Delgado Johansson träffade rätt för Sverige, Oona Kauppi och Eliisa Alanko missade för Finland – och Sverige tog VM-guld nummer åtta.

– Det harmar för spelarnas skull. Vi har gjort det här med ett stort hjärta. Det här är en otrolig grupp. Vi var i brygga men gav aldrig upp. Det räckte bara inte den här gången, säger tränaren Lasse Kurronen till Yle.

Sverige såg ut att rymma

Matchen bjöd åskådarna på en otrolig berg-och-dal-bana.

Veera Kauppi kvitterade kampen till 1–1 med en elegant enhandsbackhand halvvägs in i den första perioden, men sedan verkade Sverige rycka ifrån.

Först Sara Steen till 2–1 och sedan stjärnan Delgado Johansson till både 3–1 och 4–1. Med halva matchen kvar låg Finland därmed under med tre bollar och mycket lite talade för en vändning.

Veera och Oona Kauppi, VM 2017.
Systrarna Veera och Oona Kauppi nätade i den tredje perioden. Veera och Oona Kauppi, VM 2017. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i innebandy

Sverige hade gått från klarhet till klarhet genom hela turneringen och utklassat sina motståndare i såväl gruppspelet som kvartsfinal och semifinal, medan Finland tidvis haft små bekymmer.

När Veera Kauppi dessutom misslyckades med en straff några minuter före den andra pausvilan var det svenska guldet nära.

Men finländarna vägrade vika ner sig.

”Ska visa hur man spelar innebandy”

Vid tiden 38.46 stod Nina Rantala för en oerhört viktig fullträff. Lagkaptenen rundade buren och överrumplade en slumrade keeper Sara Hjorting bakvägen. Tvåmålsunderläge inför period tre.

– Ni kommer att få se ett helt annorlunda Finland i den sista perioden. Vi ska visa hur man spelar innebandy, deklarerade Rantala självsäkert i Yles pausintervju.

Och hon visste vad hon talade om.

Upp från brygga igen

Det var systrarna Kauppi som steg fram. Oona Kauppi spräckte sin VM-nolla då hon smög sig fri framför mål och satte in 4–3 i numerärt överläge vid tiden 48.05. Ett par minuter senare kvitterade Veera Kauppi till 4–4.

Under en finländsk utvisning såg Sverige på nytt ut att koppla greppet, när Moa Tschöp satte 5–4 med två och en halv minut kvar att spela – men inte heller nu gav Finland upp.

Straffsumparen Kauppi sköt och en skymd Hjorting släppte in sin femte boll.

5–5 – siffror som stod sig över en mållös förlängning och ända in i den avgörande straffläggningen.

Den för Finland än en gång så fruktansvärt sura straffläggningen.

Sverige – Finland 6-5 (2-1,2-1,1-3) efter straffar
9.17 1-0 Joelsson (Granstedt)
10.15 1-1 Veera Kauppi (Oona Kauppi)
15.05 2-1 Steen (Norstrom)
23.00 3-1 Delgado Johansson (Boberg)
29.24 4-1 Delgado Johansson (Steen)
38.46 4-2 Nina Rantala (Veera Kauppi)
48.05 4-3 Oona Kauppi (Nina Rantala)
50.03 4-4 Veera Kauppi (My Kippilä)
57.35 5-4 Tschöp (Delgado Johansson)
58.47 5-5 Veera Kauppi (My Kippilä)

Finlands målvakt Tiltu Siltanen och den Borgåbördiga profilbacken My Kippilä valdes med i turneringens all stars-uppställning.

VM:s all stars-lag:

Målvakt: Tiltu Siltanen (FIN)
Backar: Moa Tschöp (SWE) och My Kippilä (FIN)
Anfallare: Emelie Wibron (SWE), Corin Rüttimann (SUI) och Paulina Hudakova (SVK)

Mest värdefulla spelare: Emelie Wibron (SWE)