Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar rasar mot taxibolag: "Skolskjutsarna har varit en katastrof"

Taxiskylt på en taxibil.
Taxiskylt på en taxibil. Bild: Yle/Marica Hildén taxiskylt

Föräldrar till barn med specialbehov vid Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors litar inte på skolskjutsarna. Föräldrar vittnar om barn som lämnats vid fel adress, chaufförer som inte hittar till skolan och bristande kommunikation.

15 föräldrar har nu undertecknat en skrivelse till Helsingfors stad där de kräver åtgärder mot taxibolaget.

Barnens skjutsar sköts av taxibolaget Kajon, och enligt föräldrarna finns det allvarliga brister i hur skolskjutsarna sköts.

– Vi litar inte på bolaget och det känns otryggt att våra barn åker med dem. Vi har haft problem med Kajon under flera år, men den här hösten har varit riktigt katastrofal, säger Monica Björkell-Ruhl som är en av föräldrarna som undertecknat skrivelsen.

Hon hoppas nu att staden tar problemet på allvar.

– Vi är oroliga över säkerheten för våra barn och taxibolaget har fått många chanser. Nu orkar vi inte mera.

Enligt föräldrarna händer det ofta att barn lämnas av vid fel adress, att de lämnas utan att någon vuxen kommer emot och möter barnet eller att förarna helt enkelt inte hittar fram till skolan.

Eftersom barnen i fråga har specialbehov är rutiner extra viktiga för dem. Det gör att det är problematiskt när det sällan är samma chaufför som hämtar barnen.

“Förra veckan hade vi sex olika chaufförer, varav den ena inte hittade fram till skolan och körde runt skolans kvarter i 15 min före han hittade fram”, skriver en av föräldrarna i skrivelsen.

Skapar oro bland både föräldrar och barn

Amanda Löfman är ensamstående förälder och således beroende av fungerande skolskjutsar. Hennes barn har ofta lämnats vid fel adress av taxichaufförerna.

– Trots att jag har meddelat till taxibolaget i god tid kan det hända att han körs till sin pappas adress när han ska komma till mig och vice versa. I såna fall kan det dessutom hända att föräldern inte är anträffbar, till exempel om man är på jobb, säger Löfman.

Hon har också upplevt att de nya förarna inte känner till hur skjutsarna borde skötas.

– En gång kom en tom taxi till mins sons pappas adress. När han frågade var hans barn var svarade chauffören "jag vet inte, jag är ny". Månne man inte som taxichaufför borde förstå att ett barn som ska hämtas klockan fyra ska hämtas från skolan och inte hemifrån?

Löfman säger att det orsakar stor oro för barnen säkerhet.

zacharias topelius skolan
Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors. zacharias topelius skolan Bild: Yle/Helena von Alfthan toppan

Löfman anser att största problemet ligger i att kommunikationen med taxibolaget inte fungerar.

– När vi hade ett annat taxibolag kunde man ringa direkt till chauffören om det fanns någon förändring eller om man undrade något. Kajon vill att man alltid ska ringa deras central, men ofta går informationen inte fram till chauffören.

Taxibolaget hänvisar till sjukdomsfall

På taxibolaget känner man till problemen. Enligt verkställande direktör Jari Kujala har de frekventa förarbytena orsakats av sjukdomsfall bland personalen.

– När ordinarie förare har varit sjuk så har det orsakat problem, eftersom de ersättande föraren inte kört linjen tidigare, Kujala.

Han säger också att den här typen av problem får större spridning i och med sociala medier och andra kommunikationskanaler.

– Såna här situationer kommer fram i diskussionerna snabbare än någonsin tidigare nuförtiden. Man ska också lägga märkte till att vi skjutsar omkring 5000 människor varje dag och flera hundra barn med specialbehov, säger Kujala.

Taxibolaget Kajon har även tidigare fått kritik för dåligt skötta skolskjutsar. I november beslöt Esbo stad att avsluta ett stort antal av skjutsarna med Kajon från och med årsskiftet efter ett flertal klagomål.

Också i Borgå bytte man taxibolag för ett antal år sedan efter missnöje med Kajon.

Staden reder ut problemen

Inköpschef Päivi Koskinen vid Helsingfors stad säger att man vid staden är medvetna om de klagomål som riktats till taxibolaget.

– Vi hade ett möte den 20 september där det beslöts att staden ska vidta åtgärder om Kajon inte kan förbättra servicen. Vi kommer att ha ännu ett möte innan julen för att besluta hur vi går tillväga under nästa år.

Kan det hända att man gör som i Esbo och avslutar samarbeten med Kajon?

– Det är det sista alternativet om det inte går att lösa det på något annat sätt. Men det är inte heller lätt att hitta ett annat bolag som kan ta över tjänsterna om kontraktet med Kajon sägs upp.

Läs mera:

Elever på väg till Näse skola

Barn med specialbehov lämnas ensamma av skolskjutsen - Esbo stad får kritik

I Esbo har barn lämnats ensamma av skoltaxin. Upprörda föräldrar kräver att taxiföretaget byts ut. Esbo stad har infört ett nytt system för hur skjutsarna ordnas för att spara pengar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen