Hoppa till huvudinnehåll

Hakola grämer sig över missad pallplats: ”Jag somnade i sista kurvan”

Ristomatti Hakola, 2017.
Hakola stod för karriärens bästa fristilsprestation i världscupen. Ristomatti Hakola, 2017. Bild: EPA Ristomatti Hakola

Ristomatti Hakola har fått den utveckling han varit ute efter i vinter och har nu nått världscupfinal i båda stilarna. Det är alltid fint när skidan glider, säger dagens fyra i Davos.

Det var nära men Ristomatti Hakola nådde inte riktigt fram till karriärens första pallplats i världscupen. Han tangerade sin karriärbästa placering, fyra, i sprinten med fristil i Davos i dag.

– Jag somnade till lite i sista kurvan under första varvet. Jag blev efter lite avgörande där, säger Hakola till FNB.

Hakola är trots allt nöjd med hur säsongen börjat för hans del. Han har tagit karriärens första finalplatser i sprintvärldscupen och kom fyra i Ruka i november precis som i Davos i dag.

– Träningssäsongen var lite svår men jag har utvecklats, konstaterar Hakola.

Ristomatti Hakola och Johannes Hösflot Kläbo, 2017.
Hakola, liksom alla andra, chanslösa mot Johannes Hösflot Kläbo. Ristomatti Hakola och Johannes Hösflot Kläbo, 2017. Bild: Lehtikuva Ristomatti Hakola,Johannes Høsflot Klæbo

Hans bästa merit före årets världscup var en finalplats i VM i Lahtis. I den finalen, som kördes med fristil, kom han sexa.

Hakola är mångsidig vilket bevisas av att han kan utmana världstoppen både med skejtning och i klassisk stil.

– Det är alltid fint när skidan glider. Nu har jag tagit mig till final med båda skidstilarna, säger Hakola och berättar att säsongen fortsätter i skandinaviska cupen i Vuokatti nästa helg.

Pärmäkoski: På sätt och vis grämer det

För Krista Pärmäkoski är fristilssprint inte direkt hennes paradgren så i ljuset av det är semifinalplatsen i Davos hyfsad för hennes del. Hon kom nia totalt.

– Det skulle förstås vara roligt att köra finalen, så på sätt och vis grämer det. Men det är bra när man är i tio-i-topp, säger Pärmäkoski.

Krista Pärmäkoski, 2017.
Krista Pärmäkoski blev av med ledningen i sprintcupen. Krista Pärmäkoski, 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Hon säger att hon kroknade i kvartsfinalen när hon försökte hänga med slutliga vinnaren Stina Nilssons tempo, men att hon ändå lyckades kämpa i semifinalen.

Isiga ställen i kurvan som ledde in till upploppet överrumplade ändå Pärmäkoski.

– Jag var inte den enda som snubblade på det stället. Där gick ju också en svensk man (Teodor Peterson) omkull, säger Pärmäkoski.

Nytt test på söndag

Hakola och Pärmäkoski var i Davos i nästan en vecka före tävlingarna för att vänja sig vid den höga höjden på 1 600 meter.

På söndag testar Pärmäkoski sin form på 10 kilometer med fristil, en sträcka som finns också på OS-programmet i februari.

– På den tävlar också Charlotte Kalla, Ragnhild Haga och Marit Björgen, som inte tävlade i dag. De kan utgöra tättrion, spår Pärmäkoski.

Läs mera:

Ny final för urstark Ristomatti Hakola – karriärens bästa prestation i fristilssprint

Ristomatti Hakola var dagens finländska namn i Davos sprint med fri skidteknik. Hakola nosade på pallplats i ny uppvisning av Johannes Hösflot Kläbo, medan Krista Pärmäkoski för första gången i vinter missade final.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Sport