Hoppa till huvudinnehåll

Känns det som om allting har blivit dyrare de senaste 20 åren? Förnödenheterna har i själva verket blivit billigare

spargris gjord av glas
spargris gjord av glas Bild: Yle /Jennifer Granqvist spargris

Kommunikation, kläder, skor, kultur och mat har blivit allt billigare sedan Finland gick med i EU, trots att prislappen kan se saftigare ut än förr.

Det beror på att nominella värdet på varorna har ökat, fastän det reella värdet har sjunkit.

Det här slår Statistikcentralen fast i sin publikation Tieto & Trendit.

De reella priserna, alltså den andelen av inkomsterna som går till förnödenheterna, har påverkats främst av EU-medlemskapet, förändringar i beskattningen samt en ökad konkurrens såväl inrikes som globalt.

Matens pris började sjunka redan på 1980-talet

Maten har blivit betydligt billigare sedan toppåret 1986 då maten var som dyrast. Som billigast var maten år 2000 och från 1986 till 2017 har realpriset på mat sjunkit med 21 procent.

Detta kan jämföras med Sverige där matens pris sjönk på samma tidsperiod med sju procent.

En grönsakshylla i en mataffär.
En grönsakshylla i en mataffär. grönsaker,butik,grönsakshylla

EU har varit en bidragande faktor till att maten har blivit billigare, men också den ökade konkurrensen med lågprismärken i butikerna och den tyska butikskedjan Lidl har bidragit till att priserna har sjunkit.

Kläder, kommunikation och kultur sjönk mest i pris

Enligt Statistikcentralens beräkningar har kommunikationen blivit mycket billigare, och det beror främst på att mobiltelefoner och samtalen har blivit billigare under tidsperioden 1994–2017.

Däremot förklaras de billigare kläderna och skorna med att tillverkningen flyttat till billigare produktionsländer som Kina.

Kultur och fritid är billigare på grund av att elektroniken kostar allt mindre.

Tjej använder smarttelefon ute
Tjej använder smarttelefon ute Bild: Yle Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,Mobiltelefon,smarttelefoner,mobilapplikationer,sociala medier,Helsingfors,ungdomar

Prisen har sjunkit till och med nominellt, och Statistikcentralen lyfter fram ett exempel på en 32-tums tv som ännu för 10 år sedan kostade 750 euro, medan en lika stor tv med bättre teknik kostar under 300 euro i dag.

Dyrare boende och hälsa

Alla priser har ändå inte sjunkit. Varor och tjänster som snabbt påverkas av löneutvecklingen har blivit dyrare i snabbare takt än de övriga produktkategorierna.

Det är värt att nämna att till exempel boende äter allt mer av inkomsterna. Också övernattning, restauranger, utbildning, hälsa, trafik samt tobak och alkohol har blivit dyrare.

Hälsovårdens priser har stigit på grund av att självrisken är allt större och skattefinansierade subventionerna mindre, det vill säga att denna prisutveckling är en direkt följd av politiken.

Också trafiken, tobaken och alkoholen har blivit dyrare på grund av att de har beskattats hårdare än förr.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes