Hoppa till huvudinnehåll

Ny final för urstark Ristomatti Hakola – karriärens bästa prestation i fristilssprint

Ristomatti Hakola, 2017.
Ristomatti Hakola har all orsak att le. Ristomatti Hakola, 2017. Bild: Lehtikuva Ristomatti Hakola

Ristomatti Hakola var dagens finländska namn i Davos sprint med fri skidteknik. Hakola nosade på pallplats i ny uppvisning av Johannes Hösflot Kläbo, medan Krista Pärmäkoski för första gången i vinter missade final.

Det är bara att konstatera: Det är fullständigt omöjligt att rubba Johannes Hösflot Kläbo i längdåkningsspåren just nu.

Norrmannen tog världscupseger sex av sex möjliga, då han lekte med motståndet i Davos sprint. Det blåvita utropstecknet var Ristomatti Hakola.

Hakola, som imponerade stort och vann både sitt kvarts- och semifinalheat, kunde inte hänga med när Kläbo genast från start ryckte i finalen.

Tangerat bästa i världscupen

Endast Federico Pellegrino hängde på, inledningsvis också Aleksandr Bolsjunov, men båda blev avhängda. Hakola höll till en bit bakom och försökte på upploppet utmana ryssen.

Det lyckades inte och Hakola slutade fyra – karriärens tangerat bästa världscupplacering. Hakola var likaså fjärde i Rukas klassiska sprint för ett par veckor sedan.

Hoppa över Twitterpostning

Med fri teknik är placeringen Hakolas bästa. Han var sexa i VM-finalen i Lahtis i februari, en knapp vecka efter den hittills bästa världscupinsatsen i fristil (nia i Otepää).

Ingen final för Pärmäkoski

Bland damerna stod Krista Pärmäkoski för en taktiskt fullfjädrad kvartsfinalinsats i då hon tog rygg på svenskan Stina Nilsson och höll amerikanskan Sadie Bjornsen bakom sig på slutet.

I semifinalen tog det sedan tvärstopp. Pärmäkoski, som höll på att ramla omkull halvvägs in i heatet, kunde inte svara på tätkvartettens tempo och halkade efter.

Krista Pärmäkoski i Lillehammer
Pärmäkoski för första gången utanför sprintfinal denna säsong. Krista Pärmäkoski i Lillehammer Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski,pärmäkoski

Pärmäkoski slutade femma i sitt heat och nia i slutresultaten. I vinterns två första världscupsprinter med klassisk teknik tog hon sig till final och slutade sexa i Ruka och tvåa i Lillehammer.

Damfinalen blev en uppgörelse mellan Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla med Sveriges spurtkanon åtta hundradelar före norskan i mål. Trea kom Kikkan Randall från USA

Strandvall chanslös

Bakom Hakola och Pärmäkoski var det tunnsått med finländska glädjeämnen. Pärmäkoski var enda blåvita dam i heatskedet, eftersom den andra deltagaren Anne Kyllönen föll ut i kvalet.

På herrsidan tog sig fem av sex finländare vidare – från kvartsfinalerna en. Martti Jylhä kom trea i sitt heat och höll länge fast vid en semifinalplats på tid, men det sista heatet var det snabbaste och Jylhäs notering räckte inte.

De tre övriga utslagna var ännu längre ifrån avancemang. Anssi Pentsinen och Lauri Vuorinen skidade i samma heat där de slutade fyra respektive femma, och slogs ut.

Matias Strandvall räckte inte till i kvartsfinalen som Hakola vann. IF Minken-åkaren, som inte haft den bästa av säsongsstarter, korsade mållinjen som femma, dryga två sekunder bakom Hakola.

Världscuphelgen i Davos fortsätter med längre fristilssträckor på söndag. Damerna skidar 10 kilometer och herrarna 15 kilometer.

Resultat, herrar:

1. Johannes Hösflot Kläbo NOR
2. Federico Pellegrino ITA + 1,80
3. Aleksandr Bolsjunov RUS + 4,64
4. Ristomatti Hakola FIN + 5,39
5. Richard Jouve FRA + 8,65
6. Gleb Retivych RUS + 18,34
---------------------
13. Martti Jylhä FIN
18. Anssi Pentsinen FIN
22. Matias Strandvall FIN
24. Lauri Vuorinen FIN
40. Juho Mikkonen FIN

Resultat, damer:

1. Stina Nilsson SWE
2. Maiken Caspersen Falla NOR + 0,08
3. Kikkan Randall USA + 2,53
4. Jessica Diggins USA + 4,41
5. Ingvild Flugstad Östberg NOR + 5,62
6. Ida Sargent USA +14,49
---------------------
9. Krista Pärmäkoski FIN
39. Anne Kyllönen FIN

Läs mera:

Hakola grämer sig över missad pallplats: ”Jag somnade i sista kurvan”

Ristomatti Hakola har fått den utveckling han varit ute efter i vinter och har nu nått världscupfinal i båda stilarna. Det är alltid fint när skidan glider, säger dagens fyra i Davos.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport