Hoppa till huvudinnehåll

Två palestinier dödade i israeliska flyganfall mot Gaza

Palestinska demonstranter bar en sårad kamrat i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor nära gränsstängslet mot Israel öster om Gaza City på fredagen.
Palestinska demonstranter bar en sårad kamrat efter sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor, nära gränsstängslet mot Israel öster om Gaza City på fredagen. Palestinska demonstranter bar en sårad kamrat i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor nära gränsstängslet mot Israel öster om Gaza City på fredagen. Bild: AFP / Lehtikuva Gazaremsan,palestinier,demonstrationer

Tidigt på lördag morgon fortsatte Israel att bomba mål i Gaza. På lördagen fortsatte också sammandrabbningarna mellan palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor på olika håll i de palestinska områdena.

Enligt den israeliska militären riktades lördagens flygattacker mot två vapenverkstäder, ett vapenlager och en militärbas som alla tillhörde Hamas.

Enligt det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gaza hittades senare på morgonen två dödsoffer för bombningarna. De hittades i den bombade basen för Hamas väpnade gren i Nusseirat, i de centrala delarna av Gazaremsan.

Israel flygbombade Hamasanläggningar i Gaza redan på fredag kväll. Enligt Hamas skadades åtminstone 14 människor i de anfallen, bland dem kvinnor och barn.

Palestinska män inspekterar skadorna efter en av de israeliska flygattackerna på lördagen i Beit Lahia på norra Gazaremsan.
Palestinska män inspekterar skadorna efter en av de israeliska flygattackerna på lördagen i Beit Lahia på norra Gazaremsan. Palestinska män inspekterar skadorna efter en av de israeliska flygattackerna på lördagen i Beit Lahia på norra Gazaremsan. Bild: AFP / Lehtikuva Israel,Gazaremsan

De israeliska flyganfallen var en vedergällning för tre raketer som avfyrades från Gaza mot Israel på fredagen.

En av raketerna landade i staden Sderot i södra Israel. Enligt israeliska källor skadades inga människor i attackerna, men i Sderot skadades några bilar.

Våldsamheterna blossade upp efter att USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Fredagen hade utropats till en "vredens dag" av palestinska organisationer.

Åtminstone två palestinier dödades och minst ett hundratal skadades i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor i Jerusalem, på Västbanken och Gazaremsan på fredagen.

Fortsatta sammandrabbningar på lördagen

På lördagen rapporterades om sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska soldater på olika håll i de palestinska områdena.

Bland annat i Betlehem skadades flera palestinier av gummikulor då de kastade sten mot israeliska säkerhetsstyrkor.

Stenkastande ungdomar i närheten av en israelisk vägspärr i Betlehem på lördagen.
Stenkastande ungdomar i närheten av en israelisk vägspärr i Betlehem på lördagen. Stenkastande ungdomar i närheten av en israelisk vägspärr i Betlehem på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Betlehem,demonstrationer

Det har också förekommit protester mot Trumps Jerusalem-utspel i bland annat Ramallah på Västbanken och i den israeliska beduinstaden Rahat.

I Gaza, vid gränsen mot Israel, har det förekommit liknande våldsamma protester och sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor som på fredagen.

Källor: Reuters, AFP, Haaretz