Hoppa till huvudinnehåll

Årets tredje mästerskap i tredje grenen – fem sekunder från EM-medalj

Topi Raitanen, FM 2017.
Topi Raitanen gjorde väl ifrån sig i Slovakien (arkivbild). Topi Raitanen, FM 2017. Bild: Lehtikuva Topi Raitanen

Efter ett välavvägt lopp korsade Topi Raitanen mållinjen som åttonde man i U23-klassen i terränglöpnings-EM i Slovakien.

Topi Raitanen satte punkt för ett framgångsrikt och mångsidigt år i den slovakiska terrängen.

I början av juli ingick Raitanen i Finlands kvartett i sprintstafetten i orienterings-VM, bara ett par veckor senare stoppade en kullerbytta honom från medalj på 3000 meter hinder i U23-EM i friidrott.

I dag slutade Raitanen åtta i samma åldersklass i terräng-EM i Samorin. 21-åringen förbättrade sin placering från förra året med 20 pinnhål.

– Ett bra lopp. Det viktigaste var att farten kändes enkel. Om jag slutade 28:a i fjol och då var en minut bakom täten, så har det nog gått framåt, säger Raitanen i ett pressmeddelande.

Hade inte toppat formen

Nu blev avståndet till vinnaren Jimmy Gressier tolv sekunder. Fransmannen vann något överraskande före landsmannen Hugio Hay och den italienska förhandsfavoriten Yemaneberhan Crippa.

Crippa besegrade Raitanen med fem sekunder över åtta kilometer. Mellan dem rymdes fyra löpare. Raitanen noterades för samma tid som loppets sexa och sjua, men förlorade på målfoto.

– Det här berättar att jag klarar av att springa ett sånt här lopp med en vanlig prestation utan desto märkvärdigare förberedelser.

Raitanen, som höll sig bakom Crippa i det blåsiga vädret stora delar av tävlingen, kom till Slovakien från ett fyra veckor långt höghöjdsläger i Frankrike. I slutet av december åker han på ett nytt läger till Sydafrika.

Två nordiska dammedaljer

Finlands andra representant var Saija Seppä i damernas U20-klass. Seppä slutade 28:a av totalt 104 deltagare med tiden 14.36 över fyra kilometer. Harriet Knowles-Jones från Storbritannien vann med tiden 13.48.

– Det harmar att jag vanligtvis är trött på slutet, men nu kände jag mig inte alls trött. Tydligen påverkade det kalla vädret så jag inte riktigt fick ut allt ur kroppen, kommenterar Seppä.

I seniorklasserna gick gulden till Turkiet med Yasemin Can som damsegrare före Sveriges Meraf Bahta och Norges Karoline Bjerkeli Grövdal, och Kaan Kigen Özbilen som etta bland herrarna. Storbritannien vann mixedstafetten.

Se alla resultat här.