Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors judiska församling skärper säkerheten: "Samhället reagerar för sent"

Yaron Nadbornik, ordförande i Helsingfors judiska församling.
Yaron Nadbornik, ordförande i Helsingfors judiska församling, önskar att politiker och religösa ledare i Finland skulle ta tydligare avstånd från antisemitism. Yaron Nadbornik, ordförande i Helsingfors judiska församling. Bild: Niklas Evers judar (befolkningsgrupp),Synagoga,Judiska skolan i Helsingfors,yaron nadbornik

Attentatet mot en synagoga i Göteborg och den hotfulla demonstrationen mot judar i Malmö får också Helsingfors judiska församling skärpa sin säkerhet.

Församlingens ordförande, Yaron Nadbornik vill se tydligare ställningstaganden av det finländska samhället. I annat fall kommer hoten mot judarna att förvärras, bedömer han.

Att anställa fler vakter och begära om mera polisstöd hör till de första åtgärder som Helsingfors judiska församling kan vidta för att möta en större hotbild.

Församlingshusen är redan hårt bevakade men hotbilden växer efter attentatet mot synagogan i Göteborg.

Yaron Nadbornik, som är ordförande för både Helsingfors judiska församling och centralförbundet för de judiska församlingarna i Finland, vill ändå inte tala säkerhetsåtgärder.

Polis och räddningstjänst larmades till judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg.
Polispådraget i Göteborg var stort natten mellan lördag och söndag efter att synagogan i staden attackerats med brandbomber. Polis och räddningstjänst larmades till judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg. Bild: TT / Lehtikuva Göteborg,Synagoga,synagogor,poliser

Att de judiska samfunden fördömer attacken räcker inte. Nu krävs det tydliga ställningstaganden av samhället, säger Nadbornik.

- Vi behöver mera stöd och starkare uttalanden om att det här inte är acceptabelt! Om någon sparkar dig på gatan hjälper det inte att du börjar gråta. Det är de andra som måste reagera och det är det vi saknar.

Det talas för lite om judarnas ställning i Finland

I Sverige har politikerna reagerat kraftigt på både attentatet i Göteborg och demonstranterna i Malmö som uppmanade till våld mot judar.

Både Sveriges statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och ledande politiker inom oppositionen har fördömt attacken.

Säkerhetspolisen har kopplats in för att utreda hotbilden mot synagogor i Sverige.

Tietokirjailija ja tiedottaja John Simon, Helsingin juutalainen seurakunta, Pro Patria -taulun edessä, 3.10.2017.
Namn på judar som stupat i kriget hänger på väggen i synagogan i Helsingfors. Tietokirjailija ja tiedottaja John Simon, Helsingin juutalainen seurakunta, Pro Patria -taulun edessä, 3.10.2017. Bild: Jari Kovalainen / Yle judar (befolkningsgrupp),John Simon,Helsingfors synagoga,History of the Jews in Finland,Finnish III Corps

Men i Finland saknas ett liknande stöd från beslutsfattarna.

Nadbornik är kritisk till att reaktionerna kommer först då någonting stort, som attacken i Göteborg, inträffar. Han säger att mindre hatbrott, som församlingarna utsätts för varje vecka, sällan uppmärksammas.

- Det talas för lite om judarnas ställning i Finland och i Norden. Det är först sedan när en församling håller på att disintegreras, som i Malmö, som staden reagerar, men då är det för sent.

Ställningstaganden från politiker är ändå inte allt. Nadbornik hoppas att också religiösa samfund skulle ta kraftigt avstånd från antisemitism.

Nyheter om Israel betyder flera hot mot judar i Helsingfors

Händelserna i Sverige under veckoslutet har kopplats ihop med USA:s president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad tidigare i veckan.

Frågan är politiskt känslig i Mellanöstern, men också den judiska församlingen i centrum av Helsingfors påverkas.

- Alltid när någonting som har att göra med Israel änder påverkar det också oss. Det borde det ju inte göra, det är helt tokigt, men det är tyvärr så.

På vilket sätt?

- Det kommer mera hot, samtal, folk reagerar på gatan. Allt möjligt otrevligt händer.

Synagogan i Helsingfors
Synagogan i Helsingfors. Synagogan i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan Helsingfors,synagogor,Helsingfors synagoga,synagoga

Säkerhetsbudgeten har fördubblats på tio år

Över hälften av medlemsavgifterna inom Helsingfors judiska församling går direkt till säkerhetsarrangemangen.

För cirka tio år sedan betydde det här säkerhetskostnader på 80 000 euro per år. Men efter attackerna mot kulturhuset i Köpenhamn och mot tidningen Charlie Hebdo i Paris har summan ökat rejält.

Nu går cirka 200 000 euro av församlingens årliga budget till säkerheten.

- Orsaken är det dåliga säkerhetsläget. På grund av hetsning på nätet kommer det säkert att bli ännu sämre, inte bara i Finland utan i hela Norden, säger Nadbornik.

Då bara minoriteter var utsatta reagerade ingen, och det är enligt mig det mest oroväckande.

Han efterlyser också hårdare tag mot högerextrema grupperingar, till exempel den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen som nyligen förbjöds i Finland.

- Man reagerade först då allmänheten drabbades. Då bara minoriteter var utsatta reagerade ingen, och det är enligt mig det mest oroväckande.

- Krävs det verkligen att våldet riktar sig mot alla innan man reagerar?

Läs också