Hoppa till huvudinnehåll

Judiska ledare i Sverige om hoten: Folk verkar ha svårt att skilja på politik och judiska människor

Judiska symboler
Judiska symboler Bild: Mostphotos judendom,Ljusstake,judar,symboler,Davidsstjärna,Torah,Religion

Vid de svenska församlingarna ser man koppling mellan Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och helgens händelser: lördagskvällens attack mot synagogan i Göteborg och fredagens demonstration i Malmö, där det uppmanades till våld mot judar.

Ordförande för judiska församlingen i Göteborg, Allan Stutzinsky, råkade vara på plats då brinnande föremål kastades mot synagogan samtidigt som det pågick en ungdomstillställning med ett tjugotal deltagare.

Ingen skadades och inte heller några materiella skador uppstod, men stämningen bland församlingsmedlemmarna är orolig, säger han.

- Det är nog fortfarande lite av en chock, vi är lite uppskakade. Många församlingsmedlemmar har hört av sig och många är oroade. Ändå tror jag att våra byggnader, synagogan och församlingsutrymmena, fortfarande är trygga platser att vara på, säger Allan Stutzinsky.

”Händelser kring Israel leder alltid till förhöjd hotbild”

Händelsen utreds som försök till mordbrand. Också den svenska säkerhetspolisen har kopplats in i ärendet för att kartlägga eventuella nya hot mot synagogor i Sverige.

Stutzinsky tror att händelsen har att göra med USA:s president Donald Trumps beslut i veckan om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

- Ja, det är ju spekulation, men vi ser ju den kopplingen. Så fort någonting händer i världen som rör Israel blir de judiska församlingarnas hotbild alltid skärpt.

- För vår del har inget så här allvarligt hänt tidigare. Men det är klart att när sådant sker gång på gång händer det något till slut, säger Stutzinsky.

Ordförande för judiska församlingen i Göteborg, Allan Stutzinsky.
Allan Stutzinsky Ordförande för judiska församlingen i Göteborg, Allan Stutzinsky. Bild: Pressbild, Advokatfirman SJS Göteborg

Freddy Gellberg, ordförande för den judiska församlingen i Malmö som redan i flera år utsatts för hot, ser samma mönster.

Han konstaterar att hoten ofta blossar upp igen när det händer något i Mellanöstern kring Israel-Palestina-frågan.

- Tyvärr är det på det sättet. Människor verkar ha svårt att skilja mellan politik och oss som judisk grupp i Sverige eller Malmö.

Förstärkt säkerhet i Malmö sedan tidigare

Också församlingen i Malmö har blivit tvungen att reflektera över säkerheten: kvällen innan attentatet i Göteborg, i fredags, samlades cirka 200 personer i staden och uttryckte bland annat hot om våld mot judar.

Freddy Gellberg berättar att det sedan dess varit permanent polisbevakning runt församlingshuset och synagogan.

Säkerheten i Malmö har varit förhöjd sedan tidigare på grund av hot och trakasserier.

Man ser allvarligt på attentatet i Göteborg.

- Det finns absolut en rädsla då människor ska delta i olika aktiviteter vid församlingen och synagogan. Och vi har barn som vi naturligtvis är rädda om, säger Gellberg.,

Risken finns att hoten resulterar i att församlingsmedlemmar inte längre vågar röra sig vid synagogan, säger Gellberg.

- När det skedde ett attentat mot en moské i Köpenhamn för några år sedan, ledde det till att många höll sig hemma och inte deltog i våra aktiviteter. De drog sig undan.

Hoppas på att svenska befolkningen tar ställning

Både Freddy Gellberg och Allan Stutzinsky är tacksamma för att både myndigheterna och den svenska staten ser ut att ta judarnas oro på stort allvar och att politikerna uttryckt sitt stöd till församlingarna.

- Vi har haft kontakt med regeringen. Kulturministern Alice Bah Kuhnke ringde mig och gav oss regeringens stöd. Hon skulle fundera på vad regeringen kunde göra, säger Allan Stutzinsky.

- Både justitieministern och utrikesministern och andra ministrar har uttalat sig med kraft. Det jag nu hoppas på är att den svenska befolkningen reagerar och tar ställning också emot den här typen av uttryck, säger Freddy Gellberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes