Hoppa till huvudinnehåll

Macron fördömde Trumps Jerusalembeslut - Netanyahu anklagar Europa för "dubbel standard"

Benjamin Netanyahu och Emmanuel Macron
Benjamin Netanyahu och Emmanuel Macron Benjamin Netanyahu och Emmanuel Macron Bild: AFP / Lehtikuva Emmanuel Macron,Benjamin Netanyahu,Frankrike,Israel

Frågan om Jerusalems status var i fokus under den israeliska
premiärministern Benjamin Netanyahus officiella besök i Frankrike.

Vid en gemensam presskonferens tillsammans med premiärminister Netanyahu upprepade Frankrikes president Emmanuel Macron sitt fördömande av president Donald Trumps ensidiga beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Enligt Macron handlar det om något som är emot internationell lag och farligt för fredsprocessen.

- Jag har uppmanat premiärminister Netanyahu att visa kurage i sin samvaro med palestinierna så att vi kan komma ut ur den här återvändsgränden, sade Macron efter en arbetslunch med Netanyahu.

Han uppmanade också Netanyahu att förhandla med palestinierna för att nå en tvåstatslösning.

Benjamin Netanyahu och Emmanuel Macron
Benjamin Netanyahu och Emmanuel Macron Bild: AFP / Lehtikuva Emmanuel Macron,Benjamin Netanyahu,Frankrike,Israel

Trots att president Macron inte hör till dem som stöder förslaget om Jerusalem som israelisk huvudstad var han ändå noga med att fördöma allt våld mot Israel.

Macron konstaterade att Frankrike bestämt fördömer allt som hotar Israel och landets säkerhet.


Jag godkänner inte Europas dubbla standarder
― Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

- Europa är av stor betydelse. Jag respekterar Europa men jag godkänner inte dess dubbla standarder, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu strax före sin avresa till Frankrike.

Enligt Netanyahu innebär dubbla standarder att man fördömer USA:s beslut att erkänna Jerusalem som israelisk huvudstad utan att fördöma till exempel de palestinska raketanfallen från Gaza mot Israel.

Netanyahu sade vidare att alla försök att förneka en tusentals år lång kontakt mellan det judiska folket och Jerusalem är "absurda".

Var annanstans skulle Israels huvudstad ligga om inte i Jerusalem, frågade sig Netanyahu.

Han sade också att Jerusalem aldrig har varit något annat folks huvudstad.

- Och ju snabbare palestinierna tar itu med den här realiteten desto snabbar kommer vi att kunna gå vidare på en fredlig väg.

Samtidigt pågår det omfattande protester i den muslimska och arabiska världen mot president Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

För många palestinier är Jerusalem "Palestinas eviga huvudstad".

Turkiets president Erdoğan munhuggs med Netanyahu

Munhuggning har uppstått mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Erdoğan beskyller Israel för att vara en terroriststat, och han säger att han ska använda alla till buds stående medel för att se till att USA tar tillbaka sitt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Turkiet är för tillfället ordförandeland för de islamiska ländernas samarbetsorganisation OIC, och han har valt att sammankalla medlemmarna på onsdag för att diskutera läget.

Netanyahu å sin sida kontrar med att han inte tänker ta emot lektioner om moral av en statsledare som bombar byar i sitt eget land, fängslar journalister och hjälper terrorister.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes