Hoppa till huvudinnehåll

Tårgas och bränder i Beirut under demonstrationer mot Trumps Jerusalembeslut

Polis i Beirut jagar demonstranter ifrån ett taggtrådshinder utanför USA:s ambassad.
Libanesisk polis hindrade demonstranter från att ta sig in vid USA:s ambassad. Både tårgas och vattenkanoner användes för att skingra demonstranterna vid ambassaden. Polis i Beirut jagar demonstranter ifrån ett taggtrådshinder utanför USA:s ambassad. Bild: EPA-EFE/WAEL HAMZEH Beirut,Libanon

Demonstrationer mot Jerusalembeslut har ägt rum vid flera amerikanska ambassader i muslimska länder. I Libanons huvudstad Beirut tog polisen till tårgas för att hindra tusentals demonstranter att ta sig till den amerikanska ambassaden.

Polisen I Beirut hade redan före demonstrationen slagit upp vägspärrar och barrikader med cementblock och taggtråd längs gatorna kring den amerikanska ambassaden.

Trots hindren och det massiva polispådraget försökte ändå många demonstranter bland de tusentals människorna som deltog i protesten i Beirut ta sig in till ambassaden.

Demonstranter kastar sten under demonstration i Beirut.
Demonstranter brände avbilder på Donald Trump, USA:s och Israels flaggor och kastade sten mot polisen efter att de hade tagit till tårgas och vattenkanoner. Demonstranter kastar sten under demonstration i Beirut. Bild: EPA-EFE/WAEL HAMZEH Beirut,Libanon

Enligt journalister på plats försökte flera personer klättra över taggtrådsstängsel.

Polisen tog till tårgas för att tvinga tillbaka demonstranterna som ska ha svarat med att kasta sten och tända eldar.

”Ett svek mot palestinierna”

Demonstranterna ska också ha tänt eld på avbildningar av president Donald Trump, i protest mot beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Demonstranterna var ändå inte bara arga på Donald Trump, utan också på arabländernas ledare.

Slagord under demonstrationen riktades mot arabledarna, som enligt demonstranterna har svikit palestinierna då de inte har fördömt beslutet i tillräckligt hårda ordalag.

Det bor hundratusentals palestinier, främst andra och tredje generationens flyktingar, i Libanon.

Demonstrationen i Beirut blossade upp efter att Arabförbundet natten till söndag fördömde Trumps utspel.

Inget förtroende för USA

Arabförbundets utrikesministrar krävde vid ett möte i Kairo, som också pläglades av demonstrationer,.att USA återtar beslutet.

I sitt uttlåtande kallades beslutet farligt och oacceptabelt, och för ett flagrant angrepp mot en politisk lösning på konflikten.

Arabförbundets nödmöte om USA:s beslut att flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem.
Arabförbundet krävde att Trump drar tillbaka sitt beslut och sade att förbundet har tappat sitt förtroende för Trumpadministrationen. Arabförbundets nödmöte om USA:s beslut att flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Bild: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM Arabförbundet

Arabförbundet menade också att medlemmarna har tappat förtroendet för USA och att landet inte längre kan agera trovärdig medlare efter att så klart ha tagit ställning mot palestinierna.

Även om förbundets gemensamma utlåtande inte nämnde sanktioner, vädrade flera ministrar möjligheten att vidta ekonomiska åtgärder.

- Vi måste vidta förebyggande åtgärder, börjande med diplomatiska, sedan politiska och därefter ekonomiska, sade Libanons utrikesminister Gebran Bassil.

Demonstrationerna sprider sig

Också på flera andra håll i världen marscherade människor mot Jerusalembeslutet.

I Indonesiens huvudstad Jakarta demonstrerade över tiotusen människor utanför USA:s ambassad för att uttrycka solidaritet med palestinierna.

Stor demonstration mot USA:s Jerusalembeslut i Jakarta.
Över tiotusen demonstrerade i Jakarta, Indonesien, för att visa solidaritet med palestinierna. Stor demonstration mot USA:s Jerusalembeslut i Jakarta. Bild: EPA-EFE/ADI WEDA Jakarta,Indonesien

Demonstranterna i Jakarta marscherade under plakat med slagord som ”Vi står med Palestina”, "Be för Palestina" och ”Jerusalem i våra hjärtan”.

Också i Jordanien fortsatte demonstrationerna efter Arabförbundets möte.

Nya demonstrationer och sammandrabbningar har fortsatt att bryta ut på flera håll i de palestinska territorierna.

Enligt Israeliska myndigheter bröt våldsamheter ut på över 20 platser under lördag kväll och söndag.

Den militanta shia-gruppen och partiet Hezbollah har utlyst en ny massdemonstration i Beirut på måndag.

Källor: Reuters, AFP, AP, Haaretz, Jerusalem Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes