Hoppa till huvudinnehåll

Tio matcher och tio förluster – HC HIK får arbeta för att hålla humöret uppe

Oliver Nordlund.
Oliver Nordlund har varit Hangö IK:s bästa målskytt den här säsongen. Oliver Nordlund. Bild: Yle/Janne Karinkanta Handbollsligan,Hangö IK,oliver nordlund

Hangö IK:s handbollsherrar åkte på säsongens tionde förlust i FM-ligan då Atlas var bättre med klara siffror. I Hickenlägret medger man att läget är utmanande.

I söndagens enda match i handbollsligan vann Atlas över HC HIK med 35–18 i Vanda. Hemmalaget avgjorde matchen tidigt och tog sin sjunde seger för säsongen.

Hicken har däremot ännu inte fått upp segerkontot, eller ens poängkontot för den delen. Liganykomlingen har haft en tung höst och laget har åkt på förlust efter förlust.

– Vi ser inte så mycket på resultaten för tillfället. Vi ligger ju en del ifrån de andra lagen, säger chefstränaren Petter Forsström till Yle Sporten.

OIiver Nordlund skjuter.
Oliver Nordlunds skott blockeras av Atlasmuren. OIiver Nordlund skjuter. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Hangö IK,oliver nordlund

Oliver Nordlund, som gjorde fyra mål mot Atlas, medger att det är en utmaning att hålla humöret uppe då man konstant förlorar.

– Nog är det ganska svårt. Men inte kan man göra så mycket annat än att stötta lagkamraterna. Det blir inte bättre av att gå omkring och sura.

Att nivån inte riktigt räcker till kommer inte som någon överraskning för Hangölaget. Det som grämer är att man förlorat rätt klart också mot de mest jämbördiga ligalagen Åbo IFK och fjolårets liganykomling Pargas IF.

– Nog visste vi att det skulle bli svåra matcher, det var vi förberedda på. De flesta matcherna är sådana som vi så att säga ska förlora, men mot Pargas och Åbo ska skillnaden inte vara så stor som den var, suckar Nordlund.

Går långsamt framåt

Hicken mötte Atlas också i säsongspremiären för exakt tre månader sedan. I den kampen skrevs Atlas segersiffror 39–20, i dag var marginalen två mål mindre.

– Vi har nog gått framåt under säsongen, tycker tränaren Forsström. Vi har ett rörligare anfallsspel, vi är bollsäkrare och gör inte lika många tekniska fel.

– Men sen räcker fysiken inte till och det är inte något som man ändrar på under säsongen, utan det gör man på sommaren. Vi kan inte börja gymträna en jävla massa nu och försöka få kilon på killarna. Det skulle bara bli till pannkaka utav det.

Porträttbild på Petter Forsström.
Petter Forsström litar på sitt projekt. Porträttbild på Petter Forsström. Bild: Yle/Christoffer Westerlund handboll,tränare,Karis,Västnyland,Raseborg,petter forsström

Forsström menar att det handlar om ett långsiktigt projekt och att det gäller att ha tålamod.

– Jag tror på det här själv och jag hoppas att killarna tror på det. Föreningen ger ett förtroende åt både mig och killarna så det finns ingen press på dem. Det går framåt hela tiden men det gör det väldigt sakta.

Laget har också planer på att skaffa utlandsförstärkningar men det lär ske först nästa säsong.

Spelarna får inte tappa humöret

Den tidigare toppmålvakten Forsström tog emot uppdraget som Hangölagets chefstränare på våren. Redan då visste han att det skulle bli mycket förluster och att en av de stora utmaningarna är att se till att spelarna inte blir frustrerade.

– Jag lägger jättemycket tid på att det. Jag försöker göra bra träningar, få in annat folk på träningarna och göra roligare saker. Jag vill att vi alltid ska ha målsättningar och att vi är tydliga med vad vi är ute efter i matcher. Då tror jag att motivationen hålls uppe.

– Så berömmer jag då vi lyckas på de delområden som vi satsar på, men så måste man ju nog skälla också ibland då det är riktigt värdelöst.

Hickens huvudmål för återstoden av säsongen är hemmamatcherna mot Åbo IFK och Pargas IF. Då vill laget få upp poängkontot.

– Nog är det ju de matcherna som vi har siktet inställt på. Vi ska kunna ta dem på hemmaplan, det är helt klart.

Atlas – HIK 35-18 (18-8)

Målskyttar, Atlas: Tapio Laitinen 5, Anthony Hellakoski 5, Jasse Kettunen 5, Milos Maksimovic 3, Sebastian Säkkinen 3, Samuli Vihavainen 3, Frederik Kopranen 3, Lauri Narinen 2, Erkka Näntö 2, Jani Kivinen 2, Geza Vasvari 1, Gheorghe Safronii 1.
Målskyttar, HIK: Mathias Sandblom 4, Oliver Nordlund 4, Fredrik Karlsson 3, Robert Bäckman 2, Romeo Nyberg 2, Linus Sandblom 1, Tomi Puputti 1, Jonathan Manner 1.